The web3 playbook: interoperability as a growth mechanic

https://twitter.com/cdixon/status/1486010648140075... link-img
avatar
Alex
✶ pre 677 dana ✚ pre 680 dana
Business Development Manager at Geniusto
Možda pomalo idealistički, ali informativan pogled na razlike između web2 i web3 mreža kada je u pitanju njihova međusobna “saradnja” tj. interoperabilnost.
…larger web2 networks almost always decide not to interoperate, and because they fully control all the user data, this is easy for them to do.
In web3, users own their data and therefore applications are unable to stop them from taking their data from one application to another.
5

DISKUSIJA

Ne bih rekao da je čisto idealistički, sve što veliki VC fondovi pišu na temu se mora gledati i kroz predatorski mindset. :)

Moj konkretan problem sa citiranim delom je što priča o nekoj potencijalnoj budućnosti kao da je sadašnjost + ignoriše sve ogromne izazove takvog scenarija, i najbitnije stvari poput network effects. Plus, dobro iskustvo proizvoda će uvek da trumpuje način čuvanja podataka.

To što ćemo nekada možda moći da uzmemo svoje podatke koji žive na blockchain-u umesto u kompanijskoj bazi podataka i prenesemo ih na drugu mrežu (iako mi i dalje nije jasno kako bi to tehnički funkcionisalo za velike podatke a ne puke transakcije), ne znači čak da će to nužno biti bitno ili velika stvar.

Uzmimo za primer Twitter. Recimo da se oni skroz prebace na blockchain—mada opet moram da naglasim da mi nije jasno kako će terabajte podataka da drže na blockchainu—i recimo da se pojavi nova društvena mreža koja obećava bolje i lepše stvari.
Meni se svidi ta mreža, ja odlučim da pređem sa Twitter-a tamo i ulogujem se sa svojim walletom, sistem me identifikuje i dobije pristup svim mojim tvitovima. I šta sad?  I dalje nemam sa kim da pričam na takvoj mreži. Cela arhiva pričanja sa drugim ljudima će biti nebitna jer nisu svi prešli tamo.

Dakle jedini način da ta nova mreža zaživi je da kritična masa ljudi pređe na nju. A to se neće desiti zbog načina čuvanja podataka već zbog boljih features te mreže. A taj prenos podataka može i ne mora da se desi.

Čak i danas ta neka nova mreža može da napravi dugme "Import my Twitter data", i da scrape-uje sve tvoje tvitove. Većina mreža ima i "download all my data" funkcionalnost što čini stvar mnogo lakšom.

Ali kao što nam uopšte nije bilo bitno da ponesemo podatke sa Myspace prilikom prelaska na Facebook, tako ne bi bilo bitno ni ovde i zato niko to ne radi ni u web2 svetu gde je svakako moguće uzeti svoje podatke.

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


99
7
avatar Nevenka pre 9 dana
10
2
avatar Ivan pre 27 dana
1
avatar Ivana pre 93 dana
1
avatar Marko pre 104 dana
4
avatar Daniela pre 149 dana
6
12
avatar Nikola pre 150 dana
13
4
avatar Vukašin pre 165 dana
6
avatar Vukašin pre 185 dana
2
avatar Vukašin pre 203 dana
21
avatar Vukašin pre 203 dana