Programerska karijera — niz nazadovanja i sporadičnog napredovanja

https://newsletter.pragmaticengineer.com/p/the-sen... link-img
avatar
Mladen
✶ pre 299 dana ✚ pre 303 dana
VP of Engineering at Orgnostic

Gergely obradjuje temu senioriteta koja se pojavljuje na nekoliko postova ovde.

Osvrće se na trenutne prakse u industriji i pojašnjava kako dolazi do situacija gde se programeri koji su na jednom nivou lako nađu na nižem nivou kada promene posao, zbog načina na koji kompanije pristupaju proceni, organizacije, tehnologija, itd, što to dovodi da i kad se dobije povišica čovek može da završi na nižoj poziciji nego što je bio u firmi iz koje je došao.

Lepo napisano sa stanovišta trenutne situacije, kao i sa stanovišta konkretnih saveta sa obe strane (zapošljavanja i intervjuisanja).

7

DISKUSIJA

Pitanje je šta je napredovanje a šta je nazadovanje.

Da li nazaduješ, ako si prešao na poziciju na kojoj imaš manju platu ili niže zvanje, ili manju ulogu u samom projektu, ali je projekat znatno ozbiljniji, znaš da će ti biti dobra referenca u budućnosti, možda ti kompanija pruža dobru priliku za kasnije napredovanje ili je dobra referenca za buduće kompanije.

Po meni nazadovanje podrazumeva samo tavorenje na jednoličnom poslu, bez usavršavanja, bez updateovanja, bez novih prilika, bez novih iskustava, bez izazova... To je jedini način da se nazaduje.

Sve dok su izazovi prisutni u bilo kom smislu, pojedinac napreduje i rezultat mora doći.

Posao treba menjati kada ste u dobroj poziciji, i naravno, uvek treba sebe dobro prodati i to je takođe nešto što se uči, samopouzdanje se gradi kroz izazove.

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan pre 23 sata
2
4
avatar Anon pre 7 dana