Šta su prednosti i mane prelaska iz programerske u menadžersku poziciju?

avatar
Filip
✶ pre 298 dana ✚ pre 320 dana
Web Developer at ThemeFusion

10+ godina se profesionalno bavim programiranjem i pitam se da li zarad karijere treba razmišljam o prelasku u neku menadžersku ili hibridnu poziciju.

Pitanje za kolege koje su napravile ovakvu promenu, ili probale pa odustale — šta su prednosti i mane takve promene, kako za karijernu perspektivu tako i za ličnu ispunjenost?

Pitanje se odnosi i na potpuni prelazak na menadžersku i na miks (upravljanje ljudima uz individualni programerski doprinos).

8

DISKUSIJA

Kao neko ko je uradio ovu tranziciju silom prilika, mogu da podelim svoje iskustvo. Imam takodje 10+ godina iskustva, od toga poslednjih 5-6 se iskljucivo bavim menadžerskim poslovima (vodim firmu).

Stvari koje su meni bile prednosti:

- Imaš širu sliku projekata i poslovanja
- Veći nivo satisfakcije nakon završenog projekta

Mane:

- Više vremena na sastancima, u mejlovima, razgovorima
- Manje vremena u programiranju i gubitak te satisfakcije
- Rad sa ljudima je težak, borićeš se sa različitim kolegama, njihovim problemima, međuljudskim odnosima
- Stres oko rokova je veći nego inače, jer si odgovoran za njih a ne mogu biti 100% pod tvojom kontrolom, pa moraš objašnjavati klijentu zašto se sa nečim kasni
- Verovatno nećeš više zarađivati

Generalno mislim da nije svaki programer za menadžersku poziciju. Ne nuzno zato sto ce on lose raditi taj posao, nego nece biti srecan. Vidjao sam dosta takvih primera i mislim da kod programera treba da postoji zelja za takvom tranzicijom, a ne da se ona obavi radi pukog pomaka u karijeri. Cak sta vise, u nekim slucajevima, to moze da bude i korak nazad u karijeri. Potreban je poseban sklop osobina i sposobnosti za poslove kao sto su: voditi tim, pristupati razlicitim ljudima na razliciti nacin, resavati konflikte i probleme, motivisati ljude, drzati sve na oku i na kraju krajeva, ciniti da sve ide kako treba.

Da sumiram, mislim da je ovo vrlo individualna odluka i da treba da postoji zelja za takvim pomakom u karijeri. Takodje, mislim da je vise mana, nego prednosti, ali ako imas zelju to da radis, to ti nece biti problem.

10

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 12 dana
2
avatar Vukašin pre 8 dana