‘Srpskom tržištu nekretnina nedostaje još stanova’

https://biznis.rs/novac/srpskom-trzistu-nekretnina... link-img
avatar
Nikola
✶ pre 195 dana ✚ pre 206 dana
Journalist at Startit

Iz članka:

Tržište nekretnina ne posustaje uprkos pandemiji. Potražnja ne jenjava, a cene kvadrata konstantno rastu u svim većim gradovima Srbije, na čelu sa Beogradom. I dok se kupci ipak nadaju da će “naduvani balon” uskoro pući, a cene pasti, stručnjaci smatraju da je ogromna količina novca na tržištu posledica viška kapitala koji građani masovno ulažu u sigurnu opciju – nekretnine.

Ono što naročito privlači pažnju je da u samom prometu, uprkos povoljnim zajmovima, uglavnom učestvuje gotov novac i da je kupovina “za keš” i dalje neuporedivo veća u odnosu na kredite poslovnih banaka.

...

Cenovni rast beogradskih nekretnina poput domino efekta preliva se i na druge veće gradove. Tako se cene kvadrata u Novom Sadu za starogradnju kreću od 445 do 2.208 evra, a za novogradnju od 550 do 2.607 evra. Nešto jeftiniji stanovi mogu se naći u Nišu, gde se cene za starogradnju kreću od 405 do 1.478 evra, dok se stan u novogradnji može naći po ceni od 455 do 1.435 evra. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, cene rastu i u centralnom delu Šumadije, pa je za kvadrat starogradnje u Kragujevcu neophodno izdvojiti od 310 do 1.285 evra, dok je novogradnja skuplja i cene se kreću od 607 do 1.413 evra.

Dodatni kontekst: https://startit.rs/feed_post/stanovi-za-godinu-dana-poskupeli-do-30-nastavice-da-rastu/

https://startit.rs/feed_post/kupovina-stana-beograd/

 

DISKUSIJA

Cena stanova opada (source), pare od droge, IT sektora, pranja novca i utajivanja poreza tako što firme kupuju stanove polako presušuju u tržištu nekretnina, investitori moraju da obrnu uložene pare, pa smo plaćeni da pravimo lažni FOMO (ne startit, nego "novinari") da slučajno cene ne krenu da padaju, jer treba prodati BnV do kraja, a i prosečan radnik ih možda priušti, pa bolje da ostane ovo povećavanje nejednakosti u društvu i da stanovi ostanu u domenu "investicija" (druga reč za masovni grabež para za one koje nemaju gde drugde da ih ulože, nažalost).

Može ovo da bude naslov?:)

3

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 5 dana