Servis za pohranjivanje velikog broja fotografija uz privatnost na prvom mestu (Google Photos minus Google)

https://ente.io/ link-img
avatar

Na naslovnoj strani sajta stoji protect your self/stories/faces/family from algorithms, pomalo postapokaliptično. Iz najave na Hacker News-u:

Over the last year we've been building ente, a privacy-friendly, easy-to-use alternative to Google Photos. We've so far built Android, iOS, web apps that encrypt your files and back them up in the background. You can access these across your devices, and share them with other ente users, end-to-end encrypted. You can also use our electron app to maintain a local copy of your backed up files.

https://news.ycombinator.com/item?id=28347439

5

DISKUSIJA

Dobar im je tajming, u sred kontroverze sa Apple-om i CSAM-om:) Koliko vidim, dosta skupo za obično čuvanje slika. Ako ću već da poverim slike nekome, očekujem za te pare da dobijem sve moguće algoritme (prepoznavanje lica, objekata, EXIF podatke/GPS, pravljenje albuma...), a kod ovih je nemoguće jer (navodno) oni nemaju tvoj ključ (jel mogu kršten thumbnail da naprave bar?:). Poveravanje najintimnijih slika se svodi na kraju dana na *poverenje* između tebe i treće strane - sve ostalo je nebitno po meni. Ja ili verujem ili ne verujem Googlu, Apple-u i sl., manite me se priča sa ključevima:) A pre ću da verujem velikim igračima nego ovima, jer veliki igrači imaju više da izgube. Inače, svoje slike (3000+GB, uglavnom dece (svoje:)), držim na Azure i AWS cold storage-ima (za stvari koje treba da prežive 20+ godina nažalost, ne želim da se kockam sa startupovima). Dosta je jeftino to. A imam lokalni keš ovih slika na hard disku i lokalnom Nextcloud-u na QNAP-u. Naravno, ko *stvarno* brine o privatnosti ne drži svoje slike na guglu, ovom entu ili šta već, već ih drži na Nextcloud-u ili slilčnom rešenju. Shameless plug - autor sam najbitnijeg algoritma za face recognition dodatak za Nextcloud: https://github.com/matiasdelellis/facerecognition - AMA. Photoprism aplikacija je takođe kul od stvari koje su mi se skoro svidele. Svoje slike nikad ne bih slao na razne ML servise, to mi je veliko no-no! U svakom slučaju, setup kojim sam prezadovoljan se svodi na - moje slike na mom storage-u sa pouzdanim bekapom, uz sve blagodeti offline self-hosted algoritama i ne možete pogrešiti:)

1

Ne znam gde si čitao o Nextcloudu, ali to je prosto softverska platforma koja ti čuva fajlove. Kao Dropbox. Ili sharepoint. Samo softver je AGPL, open-source je, nema začkoljica, možeš da ga okačiš na svoju mašinu ili raspberry pi ili gde god. Ja sam njemu poverio dosta svog života (fajlove, slike, RSS, žena me tamo real-time prati na biciklu da se ne skršim umesto Strave, tamo sync-ujem namirnice da kupim sa ženom, tamo držim bookmarke, passworde, taskove, kalendar (CalDAV), CardDAV...). Ne znam šta te zanima tačno, običan softver je (ima server i klijenta). Kao "netehničkom licu" (ha ha, ne zezaj), jedino da ti kažem ovako - ne možeš slike da pošalješ na internet i da očekuješ privatnost. Tačka. Ako mašinu ne možeš da lupiš u reset dugme, nije tvoja mašina i nisu više tvoje slike...prosto:)

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 7 dana