Servis za pohranjivanje velikog broja fotografija uz privatnost na prvom mestu (Google Photos minus Google)

Servis za pohranjivanje velikog broja fotografija uz privatnost na prvom mestu (Google Photos minus Google)

https://ente.io/ link-img
avatar

Na naslovnoj strani sajta stoji protect your self/stories/faces/family from algorithms, pomalo postapokaliptično. Iz najave na Hacker News-u:

Over the last year we've been building ente, a privacy-friendly, easy-to-use alternative to Google Photos. We've so far built Android, iOS, web apps that encrypt your files and back them up in the background. You can access these across your devices, and share them with other ente users, end-to-end encrypted. You can also use our electron app to maintain a local copy of your backed up files.

https://news.ycombinator.com/item?id=28347439

5

DISKUSIJA

Dobar im je tajming, u sred kontroverze sa Apple-om i CSAM-om:) Koliko vidim, dosta skupo za obično čuvanje slika. Ako ću već da poverim slike nekome, očekujem za te pare da dobijem sve moguće algoritme (prepoznavanje lica, objekata, EXIF podatke/GPS, pravljenje albuma...), a kod ovih je nemoguće jer (navodno) oni nemaju tvoj ključ (jel mogu kršten thumbnail da naprave bar?:). Poveravanje najintimnijih slika se svodi na kraju dana na *poverenje* između tebe i treće strane - sve ostalo je nebitno po meni. Ja ili verujem ili ne verujem Googlu, Apple-u i sl., manite me se priča sa ključevima:) A pre ću da verujem velikim igračima nego ovima, jer veliki igrači imaju više da izgube. Inače, svoje slike (3000+GB, uglavnom dece (svoje:)), držim na Azure i AWS cold storage-ima (za stvari koje treba da prežive 20+ godina nažalost, ne želim da se kockam sa startupovima). Dosta je jeftino to. A imam lokalni keš ovih slika na hard disku i lokalnom Nextcloud-u na QNAP-u. Naravno, ko *stvarno* brine o privatnosti ne drži svoje slike na guglu, ovom entu ili šta već, već ih drži na Nextcloud-u ili slilčnom rešenju. Shameless plug - autor sam najbitnijeg algoritma za face recognition dodatak za Nextcloud: https://github.com/matiasdelellis/facerecognition - AMA. Photoprism aplikacija je takođe kul od stvari koje su mi se skoro svidele. Svoje slike nikad ne bih slao na razne ML servise, to mi je veliko no-no! U svakom slučaju, setup kojim sam prezadovoljan se svodi na - moje slike na mom storage-u sa pouzdanim bekapom, uz sve blagodeti offline self-hosted algoritama i ne možete pogrešiti:)

1

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Vukašin pre 13 sati
avatar Bojan pre 13 sati
1
avatar Stefan pre 16 sati
2
1
avatar Aleksandar pre 3 dana
1
avatar Nevenka juče
1
avatar Ivana pre 2 dana
avatar Ana pre 2 dana
2
avatar Edin pre 3 dana
1
avatar Teodora pre 3 dana
3
1
avatar Nikola pre 4 dana