Savet oko praktične primene Java i Selenium

avatar
Anastasia
✶ pre 200 dana ✚ pre 223 dana
Quality Assurance Tester - LionEight

Završila sam intenzivnu obuku It Bootcamp za QA i već pola godine radim kao Automation QA, bavim se funkcionalnim UI testiranjem sa upotrebom Seleniuma.

Cilj mi je da napredujem u karijeri, i stoga plan mi je da se ove godine fokusiram na Javu i Selenium i dublje uđem u UI testiranje, a zatim da se posvetim backend testiranju.

Prošla sam razne kurseve iz Jave i Seleniuma, i volela bih napravim nekoliko samostalnih projekata.

Značio bi mi savet oko toga, koje pet projekte moze da ima Automatski QA za Selenium ili Javu,kako da steknem praktične veštine iz tih oblasti i oprobam se u pravljenju samostalnog projekta.

2

DISKUSIJA

Čestitam na napretku. Selenium je odlična stvar kada je u pitanju UI testing, u firmi gde radim koristimo Selenium za testiranje Angular aplikacije sa Material UI dodatkom. Kako kažem jako dobra stvar. Što u firmi koristimo kao dobar primer jeste stavljati Chrome ili bilo koji drugi driver u resources folder i naravno navestiga u gitignore fajl kao suvišni fajl, da ga sam GIT ignorše. 

Kada je u pitanju UI testing dobra stvar je ne pomešati pojmove u smislu da ne tražis xPath od label naprimer, xPath koristi više za buttone koji nemaju id. Takođe probaj da izbegavas selektovanje kroz xPath ako već nemoraš, jer ako stranica samo malkice promeni strukturu velika je verovatnoća da će regresija ili sam test pasti. Kako kažem ako možeš izbegavaj korišćenje xPatha. Najbolje je selektovati preko ID ako već imaš tu mogućnost. 

Takođe ne znam koliko je dobra praksa, to jest sve zavisi od PO, ali mi u firmi sve te Selenium metode, to jest pretragu elementa stavljamo u metode to jest takozvane stepove koje kasnije iskorišćavamo, možda neko to ne voli ali nama je lakše jer je preglednije o čemu se radi. 

To je to što se mene tiče, probaj još da probas HtmlUnit (Headless testing), Robot Framework za Java. Mada kao HtmlUnit tako i Selenium može da radi headless uz opciju "--headless" koju kasnije insertuješ u Chrome driver.

Nadam se da sam ti barem delimično pomogao.

Pozdrav

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


4
avatar Nevenka pre 16 sati
4
avatar Stefan pre 18 sati
4
1
avatar Vukašin pre 18 sati
4
avatar Aleksandar pre 20 sati
7
avatar Ivan pre 2 dana
1
avatar Marko pre 4 dana
3
avatar Nevenka pre 4 dana
5
avatar Stefan pre 5 dana
2
avatar Vukašin pre 5 dana
3
1
avatar Vukašin pre 6 dana