Raspisan konkurs za proširenje ETF-a u Beogradu

https://www.gradnja.rs/prosiruje-se-etf-u-beogradu... link-img
avatar
Nikola
✶ pre 257 dana ✚ pre 261 dana
Journalist at Startit

Iz članka:

Raspisan je konkurs za proširenje Elektrotehničkog fakulteta i kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu. Rok za pretkvalifikaciju učesnika je 18. oktobar 2021. godine.

Zadatak konkursa je urbanističko rešenje za lokaciju površine oko 1 hektara slobodnog prostora u bloku i arhitektonsko rešenje za novu zgradu bruto površine oko 22.000 m2 i oko 7.000 m2 garažnog prostora.

Na osnovu unapred definisanih kriterijuma, sekretarijat konkursa, WBIF-IPF7 tehnička podrška izabraće 8 arhitektonskih studija/timova i pozvati ih da učestvuju u konkursu za urbanističko i arhitektonsko projektovanje.

Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta koji se nalaze pored Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” i Arhiva Srbije biće prošireni – dobiće novi objekat od oko 22.000 kvadratnih metara i oko 7.000 kvadrata garaže. Tako će sa vrata skinuti dugogodišnji problem sa nedostatkom prostora od oko 15.000 kvadrata, zbog čega se časovi i ispiti na ETF-u organizuju u dve ili više smena, čak i u kasnim večernjim satima (do 22 časa) i u toku vikenda.

Osim toga, veliki deo raspoloživog prostora nalazi se u zgradama koje datiraju od 1932. do 1955. godine, uključujući 3.000 kvadrata privremenih objekata, i potrebna im je obnova kako bi se dostigli savremeni standardi bezbednosti, pristupačnosti, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i smanjili pre svega troškovi utroška energije za grejanje i hlađenje.

 

2

DISKUSIJA

Zanimljivo rešenje koje se ranije nije pominjalo, da se sruše niske zgradice između zgrade Tehničkih fakulteta i Mašinca (uključujući paviljon Rašović), i tu da se pravi nova zajednička zgrada (koja je fizički povezana sa okružujućim zgradama).
Čak i kada sam ja studirao pre skoro 15 godina, pominjalo se preseljenje ETF-a i mit o novoj zgradi na nekom prostranijem mestu, tako da eto posle 15 godina daj šta daš.
Ovo je i dalje samo poziv za urbanističko i arhitektonsko rešenje, nadam se da će se realizovati u neko dogledno vreme.

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 12 dana
2
avatar Vukašin pre 8 dana