‘Privrednike očekuje kontrolisano povećanje cene električne energije’

https://biznis.rs/vesti/privrednike-ocekuje-kontro... link-img
avatar
Nikola
✶ pre 202 dana ✚ pre 202 dana
Journalist at Startit

Zbog porasta cene energenata, skočile su i cene električne energije za sve one koji struju kupuju na slobodnom tržištu. To je za posledicu imalo povećanje cene struje za privrednike i do 100 odsto, zbog čega je Unija poslodavaca Srbije pokrenula inicijativu da se zaustavi taj trend, jer je prema procenama situacija mogla da rezultira povećanjem cene proizvoda. Kao rezultat te inicijative, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije usvojen je predlog UPS-a koji se odnosi na kontrolisano povećanje cena, što bi trebalo da ublaži efekte poskupljenja na privredu.

Dodatni kontekst: https://www.slobodnaevropa.org/a/rast-cena-struje-srbija-incijativa/31509394.html

Iz članka:

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije na sednici u petak prihvatio je i inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća, saopštila je Unija poslodavaca Srbije (UPS).

„Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100 odsto i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži“, rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić.

„To nije problem samo za privredu, to vodi ka spirali koja će se preneti na celo društvo, jer sledi skok cena proizvoda, samim tim i ugrožavanje životnog standarda stanovništva. Neophodno je da država reaguje brzo i efikasno, kao što je reagovala i tokom pandemije, kako ne bismo urušili stabilnost koju smo uz puno truda gradili poslednjih godina“, istakao je Nenezić.

DISKUSIJA

Cena struje je skočila za više od 100% u proteklih nešto više od godinu dana. Pre nekoliko godina normalna spot cena za 1MWh je bila u rangu 30-50 evra, sada je to oko 170-200 evra, a ugovori za dugoročno snabdevanje se danas potpisuju na 110evra u odnosu na 80 evra početkom leta. 

Razlog za ovo povećanje su karbon sertifikati EU koji čine 50% cene struje. EPS i firme u Srbiji nisu u obavezi da nabavljaju karbon sertifikate, međutim, EPS sa druge strane nema nikakav interes da struju u Srbiji proda domaćoj firmi za npr 60 evra kada taj isti MWh može da proda u Mađarskoj za 100+ evra, pa se tako EU brljotina sa karbon sertifikatima prelila i kod nas.

Rešenje ovoga bi bilo da se EPS-u uvedu kvote i ograniči izvoz struje, ali se to pretpostavljam neće desiti sve dok domaćoj privredi ne dogori do noktiju.

 

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan juče
1
avatar Stefan pre 3 dana
2
5
avatar Anastasia pre 25 dana
1
avatar Vukašin pre 4 dana
1
avatar Stefan pre 5 dana
2
avatar Aljosa pre 6 dana
2
avatar Bojan pre 9 dana
1
avatar Stefan pre 10 dana
1
avatar Stefan pre 11 dana
1
avatar Vukašin pre 12 dana