Preporuke za praktične knjige o product managementu

avatar

Hteo bih da se bolje opremim znanjem o pravljenju dobrih (digitalnih) proizvoda, pa bih zamolio za preporuke za knjige sa praktičnim znanjima.

Pošto mi se čini da je koncept product managementa definisan na različitim stranama na različite načine, rekao bih da mislim na znanje u opsegu od toga kako otkriti šta su proizvodi kakve korisnici žele do najboljih praksi za pravljenje uspešnih proizvoda.

Recimo da dijagram u ovom članku dobro opisuje ono što mi je na umu: http://jlzych.com/2020/12/12/product-manager-and-product-designer-who-does-what/

Knjige koje sam pročitao/čitam i koje su mi se dosta svidele jer su jasne i primenjive i imaju minimum praznog hoda su Mamin test Roba Ficpatrika i Hooked Nira Ejala.

Mamin test mi je pomogao da primenim praktično efektivne načine za discovery i UX intervjue sa korisnicima a Hooked mi je dao dosta konkretan i jasan okvir za razmišljanje o pravljenju proizvoda koji postaje dnevna rutina.

Bonus za preporuke gde možete da navedete šta ste vi izvukli iz njih.

18

DISKUSIJA

Za discovery fazu par preporuka:

#1 - Kako voditi razgovore sa ljudima. U niz navrata sam video kako product strana ubeđuje korisnike tokom intervjuisanja u prototip koji se testira, kako se korisnici dovode u situaciju da moraju da pravdaju svoje svoje stavove, iskustva i očekivanja i slične oblike nekonstruktivnog razgovora. "Talking to Humans" bi trebalo da pomogne: https://www.amazon.com/Talking-Humans-Success-understanding-customers-ebook/dp/B00NSUEUL4/

#2 - Kada smo kod te knjige, ona je jedna od preporuka koju daju Jeff Patton (najpoznatiji po User Story Mapping) i Jeff Gothelf (poznat po Lean UX) na svojim predavanjima. Handout koji se dobije tokom tih predavanja je prepun korisnih informacija. Ja mu se jako često vraćam kao sumi niza dobrih ideja. Da je štampana knjiga, vredeo bi svog mesta na policima, a ovako je vredan da se oštampa u lokalnoj fotokopirnici i drži pri ruci.

Za download idite na ovaj Dropbox folder: https://www.dropbox.com/sh/qqabk0ujs4tf2l5/AAB_jjfQfT-oV8Fty43HT3bda?dl=0 i tražite "Smart Scrum Product Ownership - Aug 2019.pdf" fajl. Nemojte da vas ime zavara. Dva Jefa koriste Scrum PO sertifikaciju kao način da privuku što više ljudi, a u stvari isporuče jedan od najboljih product masterclassova koji se ponajmanje dotiče samog Scruma.

Download je potpuno legalan i deo materijala koji Jeff Patton i kolege nude: https://www.jpattonassociates.com/handouts/ Ima tu svašta. Prošarajte i vidite da li nalazite još nešto što vas interesuje.

#3 - Dodao bih i "Testing Business Ideas": https://www.amazon.com/Rapid-Testing-Business-Ideas-Customer/dp/1119551447/ Lep ekspoze različitih načina kako da testiramo ideje pre nego što se previše zakucamo u skupe izlete.

#4 - I za kraj "Gamestorming": https://www.amazon.com/Gamestorming-Playbook-Innovators-Rulebreakers-Changemakers/dp/0596804172/ Više od pola posla product osobe je fasilitacija i u ovoj knjizi postoji niz šablona kako da se organizuju sastanci, radionice i slični događaji koji iz ljudi izvlače najbolje ideje.

Za sve ove knjige možete otići na YouTube i naći predavanja autora koja nude TL;DR, a onda same knjige koristiti kao reference i da dođete do onoga što ne može da stane u 45 min predavanja.

5

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


99
6
avatar Nevenka pre 19 dana
1
avatar Ivana pre 27 dana
1
avatar Marko pre 38 dana
4
avatar Daniela pre 83 dana
6
12
avatar Nikola pre 84 dana
13
4
avatar Vukašin pre 99 dana
5
avatar Vukašin pre 119 dana
2
avatar Vukašin pre 137 dana
21
avatar Vukašin pre 137 dana
4
avatar Djordje pre 140 dana