Preporuke za praktične knjige o product managementu

avatar

Hteo bih da se bolje opremim znanjem o pravljenju dobrih (digitalnih) proizvoda, pa bih zamolio za preporuke za knjige sa praktičnim znanjima.

Pošto mi se čini da je koncept product managementa definisan na različitim stranama na različite načine, rekao bih da mislim na znanje u opsegu od toga kako otkriti šta su proizvodi kakve korisnici žele do najboljih praksi za pravljenje uspešnih proizvoda.

Recimo da dijagram u ovom članku dobro opisuje ono što mi je na umu: http://jlzych.com/2020/12/12/product-manager-and-product-designer-who-does-what/

Knjige koje sam pročitao/čitam i koje su mi se dosta svidele jer su jasne i primenjive i imaju minimum praznog hoda su Mamin test Roba Ficpatrika i Hooked Nira Ejala.

Mamin test mi je pomogao da primenim praktično efektivne načine za discovery i UX intervjue sa korisnicima a Hooked mi je dao dosta konkretan i jasan okvir za razmišljanje o pravljenju proizvoda koji postaje dnevna rutina.

Bonus za preporuke gde možete da navedete šta ste vi izvukli iz njih.

14

DISKUSIJA

Tačno je da je nomenklatura za različite pozicije u industriji vrlo nezahvalna, jer se često izmišljaju imena pozicija i koriste vrlo nekonzistentno, te je otuda bitno ući u specifični kontekst (npr. očekivanja od pozicije i faza u kojoj se nalazi proizvod / tim / industrija) da bi se došlo do konkretnih odgovora.

Moj odgovor će biti generalan & možda promašim temu (slobodno me vrati na put sa specifičnim kontekstom koji ti je potreban - da li želiš da okupiš tim i izgradiš svoj proizvod, ili radiš istraživanje ispitujući različita iskustva iz prakse, ili hoćeš da apliciraš za neku poziciju u određenoj firmi, ili nešto skroz četvrto).

Da budem konkretan na glavno pitanje - definitivno bih preporučio knjigu The Lean Product Playbook: How to Innovate with Minimum Viable Products and Rapid Customer Feedback (https://www.amazon.com/Lean-Product-Playbook-Innovate-Products/dp/1118960874). Razlog je što pokriva dosta praktičnih primera za Product Discovery (koji mi deluje da ti je centralna tema koja te zanima), iz različitih perioda i različitih industrija, a svi primeri su i dan danas korisni za analizu.

Članak koji si podelio meni lično ne leži, jer u pozadini se očitava mnogo krupnijih tema - u praksi kada dođe do podele "ko šta radi i ko je za šta odgovoran" obično znači da postoji kulturološki problem & da se međusobno prebacuje odgovornost, a trebalo bi da bude upravo suprotno - da se funkcije međusobno nadopunjuju i sarađuju na postizanju istog cilja. Kada uđemo u definisanje "boljih procesa", obično prikrivamo onaj dublji, kulturološki problem i prebacujemo se sa toga da se kao tim osećamo odgovorni za rezultat na to da smo kao pojedinci / funkcije odgovorni za zadatak. Ovo nije uvek slučaj, ali retko sam video da neko sedne i bavi se kulturom u timu i kako se ljudi nadopunjuju.

Za kraj (ovog odgovora) da se osvrnem na tvoju uvodnu rečenicu "Hteo bih da se bolje opremim znanjem o pravljenju dobrih (digitalnih) proizvoda" - moj savet ti je da učiš praktično. Ne postoji univerzalni recept & savršen proces, postoji samo mnogo pokušaja, od kojih neki završe kao jako uspešne priče o kojima čitamo i slušamo, no i te uspešne priče kriju svoj specifični kontekst i ne mogu se samo preslikati, a ključ je da prepoznaš za tvoj kontekst koja je primenjiva.

3

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 12 dana
2
avatar Vukašin pre 8 dana