Populacija registrovanih frilensera manja za 2%

https://biznis.rs/vesti/srbija/trziste-frilensera-... link-img
avatar

Iz članka:

Iako se globalno broj radnika na internetu povećava, najnovije merenje ukazuje da je tržište gig radnika u regionu, nakon snažne ekspanzije prethodnih godina, u svojevrsnoj stagnaciji, jer se populacija registrovanih frilensera smanjila za 2,15 procenata, pokazuje najnovije istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Vodeće globalne platforme u jugoistočnoj Evropi po broju registrovanih gig radnika su Upwork, Freelancer i Guru, na kojima je u najnovijem merenju Gigmetra registrovano 104.988 korisnika u posmatranih devet zemalja regiona: Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U odnosu na prethodno merenje iz februara 2021. godine, najnoviji podaci pokazuju značajne promene u pogledu udela tri dominantne platforme. Naime, na Freelanceru se drastično smanjio broj aktivnih gig radnika (17,1 procenata) što je, verovatno, rezultat delovanja više faktora među kojima su promene u metodologiji same platforme u prikazivanju aktivnih gig radnika i potencijalno manja atraktivnost Freelancera u odnosu na druge platforme.

Nasuprot prethodnom merenju, gde je Guru ostvario značajniji rast u broju korisnika, on je u najnovijem merenju zabeležio neznatan rast (0,6 odsto), dok je dominantna platforma u ovom delu Evrope – Upwork dodatno učvrstila svoju poziciju.

Najsvežiji podaci o radu frilensera u regionu pokazuju da je najveći broj gig radnika na dominantnoj platformi lociran u dve zemlje – Rumuniji i Srbiji, gde je aktivno 44,8 odsto ukupnog broja radnika u regionu koji rade na Upworku.

 

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 5 dana