PHD i karijera u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja u Srbiji

avatar
Milan
✶ pre 330 dana ✚ pre 333 dana
at Nova Bit 2020

Voleo bih da čujem mišljenje nekoga ko je već donkele trasirao karijeru Machine Learning inžinjera, kakve su šanse da neko iz Srbije kao polazne tačke, razvije karijeru u AI ML, ako nema PHD. Ja sam već dosta čitao po stranim forumima o ovom pitanju i razlog što dosada nisam pokušao da upišem PHD jeste mišljenje koje preovladava, da je PHD na naki način gubljenje vremena. Medjutim, moje dosadašnje iskustvo je pokazalo da je putanja napredovanja karijere u ML bez PHD užasno spora. Pretpostavljam da bi mi PHD uzeo oko 5 godina. S druge strane, ja se već godinama borim i radim kao ML inžinjer. Deluje mi da je u AI ML svetu PHD čarobna reč i da je jako teško bez PHD napredovati, postati deo naprednih timova i projakata.

7

DISKUSIJA

Ja sam već odradio jedan ozbljniji ML projekat za klijenta, na njemu sam radio poslednjih godinu dana, ali nisam siguran da li će to biti dovoljna referenca za napredak.

Znam da bi neki od puteva bili projekti na Kaggle, da postanem član Top Tal-a, što nisam još uvek postao sticajem nekih okolnosti, a pre svega, samo da bih mogao da stavim TT u CV, što ispada da je jako dobra referenca i u ML svetu. Takođe, postati deo tima neke velike kompanije, za šta sam možda sad već i malo mator.

Što se tiče samostalnog rada i razvoja, javljaju se veliki problemi, a to je, da je teško steći iskustvo na nekim standardnim training setovima, jer je veliki deo problema rad sa realnim podacima. Takođe, veliki su problem skupi resursi za izvršavanje teninga.

Naravno, povrh svega, lična komponenta, način na koji sebe motivišem da učim i da radim. Meni lično odgovara da budem fokusiran na jednu oblast, jedan problem, ne znam da li je to tako kod drugih, kod većine, itd...

Hvala najlepše na odgovoru, na kraju krajeva, možda bi za mene konkretno bilo najbolje da zagrizem na bilo kom od ovih puteva koje si naveo ti ili ja...

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan pre 23 sata
2
4
avatar Anon pre 7 dana