PHD i karijera u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja u Srbiji

PHD i karijera u oblasti veštačke inteligencije i mašinskog učenja u Srbiji

avatar
Milan
✶ pre 176 dana ✚ pre 179 dana
at Nova Bit 2020

Voleo bih da čujem mišljenje nekoga ko je već donkele trasirao karijeru Machine Learning inžinjera, kakve su šanse da neko iz Srbije kao polazne tačke, razvije karijeru u AI ML, ako nema PHD. Ja sam već dosta čitao po stranim forumima o ovom pitanju i razlog što dosada nisam pokušao da upišem PHD jeste mišljenje koje preovladava, da je PHD na naki način gubljenje vremena. Medjutim, moje dosadašnje iskustvo je pokazalo da je putanja napredovanja karijere u ML bez PHD užasno spora. Pretpostavljam da bi mi PHD uzeo oko 5 godina. S druge strane, ja se već godinama borim i radim kao ML inžinjer. Deluje mi da je u AI ML svetu PHD čarobna reč i da je jako teško bez PHD napredovati, postati deo naprednih timova i projakata.

6

DISKUSIJA

Ako ne želiš da se baviš naukom i ako ne želiš da budeš profa na fakultetu, onda je doktorat definitivno ozbiljno gubljenje vremena. Doduše, roditelji su uglavnom jako ponosni kada im dete doktorira, pa treba i taj ugao razmotriti :)

Problem sa karijerom u ML-u nije u sporijem ili bržem napretku, nego generalno sa selekcijom kandidata koja preferira, nepotrebno, ljude sa diplomama.

Pošto je sada broj ovakvih pozicija mnogo veći nego ranije, više se razmatraju kandidati bez takvih diploma, ali ipak sa nekakvim ML iskustvom/znanjem. Pokušaj da odradiš neki projekat/kurs/istraživanje na temu kojom bi želeo da se baviš i onda se prijavljuj za pozicije koje te zanimaju.

Master studije isto mogu da pomognu, a mnogo kraće traju, mada je to i dalje slična tematika kao i doktorat.

I na kraju, kompanije pretražuju Linkedin, posebno kada su u pitanju ovakve pozicije, pa ga sredi tako da mogu da te pronađu kada traže ML kandidate.

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Vukašin pre 12 sati
avatar Bojan pre 12 sati
1
avatar Stefan pre 15 sati
2
1
avatar Aleksandar pre 3 dana
1
avatar Nevenka juče
1
avatar Ivana pre 2 dana
avatar Ana pre 2 dana
2
avatar Edin pre 3 dana
1
avatar Teodora pre 3 dana
3
1
avatar Nikola pre 4 dana