Organizacije zahtevaju od Vlade da se preduzetnicama omoguće prava koja imaju i zaposlene žene

https://biznis.rs/vesti/zbog-zakona-mame-preduzetn... link-img
avatar

Iz članka:

Predstavnice udruženja „Mame su zakon“ i Digitalna zajednica predale su u utorak Vladi Srbije predloge za izmena seta zakona koji bi doveli do boljeg položaja mama preduzetnica u Srbiji.

Njihova inicijativa „I mame su preduzetnice“, koju je potpisalo više od 40.000 ljudi odnosi se na izmene četiri zakona – Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje, Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom i Zakon o porezu na dohodak građana.

One zahtevaju da se preduzetnicama omoguće prava koja imaju i zaposlene žene, i da ne budu diskriminisane u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta, kaže za Biznis.rs Mina Simić iz Udruženja Digitalna zajednica.

Konkretno zahtevi se odnose na to da se preduzetnicama ne umanjuje naknada zarade za 50 odsto, ukoliko ovlaste poslovođu da upravlja njihovom agencijom dok su na trudničkom odsustvu. Takođe, da žene preduzetnice dok su na porodiljskom i odsustvu sa rada radi nege deteta imaju uplaćene doprinose. Zatim da se preduzetnicama omogući da prenesu pravo odsustva sa rada na partnera, i da za treće i svako naredno rođeno dete imaju pravo odsustva u trajanju od dve godine, kao i zaposlene žene. I poslednje, da preduzetnice, kao i zaposlene žene imaju zagarantovanu naknadu u visini minimalne zarade u toku porodiljskog odsustva odnosno do detetovog trećeg meseca života

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


5
avatar Ivan pre 3 dana
3
6
avatar Nikola pre 4 dana
3
avatar Nevenka pre 5 dana
2
avatar Goran pre 5 dana
3
avatar Vukašin pre 7 dana
4
avatar Alex pre 7 dana
2
avatar Djordje pre 7 dana
8
1
avatar Bojan pre 10 dana
2
1
avatar Vukašin pre 10 dana