Oda Donesiju

avatar
Vukašin
✶ pre 298 dana ✚ pre 302 dana
Founder at Tesla Nation, Startit

Donesi je od danas (odnosno od juče, odnosno od maja kada je prodat) — Glovo.

Deo mog interneta je pun kritika zbog dolazeće promene, kada će korisnici Donesija biti prebačeni na aplikaciju Glovo-a, koja je po nekima ima znatno lošije korisničko iskustvo.

Kod mene lično se javlja jedna druga žal a to je za Donesijem pre nego što je prvi put bio prodat. Za sajtom i servisom Donesi.com, sajtom koji je bio godinama ispred pomame za servisima za naručivanje, koji je uvek bio ispred očekivanja i potreba svojih korisnika za izuzetnim korisničkim iskustvom.

Kadagod su se dešavale promene u dizajnu sajta, što je bilo taman dovoljno često da se ne ubajati a taman dovoljno retko da nije haotično, te promene su uvek bile unapređenja — delovale su prirodno i pametno, kako i treba.

Ne znam da li je Donesi bio bukvalno jedini proizvod na tržištu ali je bio toliko dobar da nisam znao ni za jedan drugi i kao mnogi poznanici imao sam godinama dugu istoriju narudžbina u njemu.

Onda se Donesi prodao Food Pandi koja je uletela na tržište sa ogromnim količinama VC novca i nedugo zatim je stigao jedan novi redizajn, koji nikako nije dobar. Između ostalog zbog toga što je potpuno neshvatljivo izbrisao godine prevrednih podataka o svojim korisnicima — vrednih korisnicima ali valjda vrednih i tom biznisu? Ja sam od tada prestao da koristim ovaj servis (sem pre par nedelja kad mi je baš baš trebalo nešto iz Meka).

Videćemo da li će ova najnovija promena doneti bolje ili lošije korisničko iskustvo za korisnike Donesija no izvesno je da ovaj put nestaje ne samo jedna verzija Donesija već nestaje i ime.

U to ime, poslednji pozdrav s moje strane onom prvom, pravom Donesiju, sjajnom domaćem proizvodu koji je obeležio eru srpskog Interneta.

5

DISKUSIJA

Problem sa Donesi.com je problem VC novca, i koncepta "poslovanja" gde ustvari nikoga nije briga za core biznis, već kad zafali novca traži se nova VC runda, a kad ponestane VC rundi, firma se zaboravlja, otvara nova, i sve kreće iz početka. Naravno, founder postaje "serial enterpreneur" što je u nekoj trenutnoj univerzumskoj konstelaciji percipirano kao pozitivna stvar.

Sa druge strane, meni u celoj priči nije jasno da EU nije do sada stala na rep takvom čisto predatorskom ponašanju, gde fondovi uplivom ogromnog novca eliminišu konkurenciju i postaju jedini/retki igrači na nekom tržištu. Nisam uopšte pratio situaciju sa Donesi.com, ali mi scenario da Glovo/Wolt/* uleću na tržište sa gomilom novca, svesno rade sa gubitkom da upropaste konkurenciju da bi je ili kupili za džabe ili oterali u stečaj, i na kraju završili sami na tržištu - potpuno verovatan. I opet se pitam, kako da takvo ponašanje nije krivično sankcionisano.

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 7 dana