Mane remote rada o kojima se ne priča dovoljno (barem u mom okruženju)

avatar
Anon
✶ pre 522 dana ✚ pre 538 dana

Od skoro sam na novom poslu koji mi se veoma sviđa. Deluje da se dobro snalazim, ali je dosta teško uklopiti se u situaciji gde radimo remote.

Glavne stvari koje mi smetaju, a za koje bih htela da čujem i druga mišljenja i predloge rešenja:

• Iako je remote komunikacija moguća sa svim alatima za to, čini mi se da se sitne frikcije gomilaju i degradiraju kvalitet te komunikacije. Zakazivanje poziva i za najkraći sastanak zahteva određenu energiju, slanje linka ili pozivnice, povezivanje svih na poziv, itd. Takođe, tu je latencija zvuka i činjenica da ne možemo pričati jedni preko drugih – to može zvučati kao dobra stvar, ali čini se kao da komunikacija ispresecana na taj način ograničava tok misli?

• Ličan odnos je bitan i veoma ga je teško graditi u situaciji gde nisi u istom prostoru u kome bi podelio neke sitne lične trenutke, prepoznao zajednička interesovanja sa kolegama koja bi mogla da dovedu do povezivanja na nivou koji nije isključivo poslovan a može da se prenese pozitivno na posao jer se neke stvari lakše i brže osmisle i realizuju.

• Primiti i dati osetljive smernice i kritike rada je teže, jer je teže demonstrirati da ti je zaista i lično stalo do osobe. Davanje kritike i feedbacka deluje mnogo više robotski nego uživo i time je i sam feedback manje produktivan. Dosta radim sa dizajnom, i ovo je jedna od ključnih stvari u svakodnevnom radu.

• Remote je dobar ako imaš strukturu i plan, ali su pozitivni ishodi nepredvidivih situacija znatno ograničeni. Nema te pozitivne nasumičnosti (u odsustvu prevoda za serendipity), gde se u neformalnom razgovoru ili aktivnostima u kancelariji može doći do iznenađujućih rešenja, da se u sesijama gde tim na istom mestu odvojen od spoljnih uticaja ima veće šanse da dođe do neintuitivnog i neočekivanog rešenja koje se ne bi našlo na nekoj agendi strukturiranog sastanka.

Ne znam da li bi bilo logično očekivati da neko može da da neki savet na ovo deljenje iskustva, ali ako imate neko svoje iskustvo kako ste rešavali neke od problema dajte.

10

DISKUSIJA

Mislim da je jako teško davati savete za nešto što je relativno nova pojava – naravno da su ljudi i ranije radili od kuće, ali verovatno nikada ovako masovno. Lepo si popisala verovatno sve ono što je ljudima uglavnom na umu, pa mogu i ja da potvrdim (ovako javno) da imamo slične probleme. Ovo, naravno, ne znači da svi imaju iste probleme – znam ljude kojima je ovo sve baš leglo, jer je tip posla takav.

Tooling (conferencing, whiteboarding itd) nije ni približno toliko dobar da može da zameni kolaborativni on-site rad, a o ljudskom kontaktu, gestovima, mikroekspresijama itd. tek da ne pričam. Jedini savet koji imam je standardan i zavisi od mogućnosti: ako možeš da se nalaziš povremeno sa timom uživo i da radite, koristite to. Nekom je dovoljno jednom u dve nedelje, nekome treba 3 dana nedeljno. Svakako postoji neka kadenca koja može da pomogne, pogotovo ako si nova i tek treba da se upoznaš sa ljudima. Srećno!

4

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Lazar pre 2 dana
3
avatar Nevenka pre 3 dana
1
avatar Tamara pre 3 dana
2
avatar Vukašin pre 4 dana
8
avatar Vladimir pre 4 dana
4
1
avatar Goran pre 4 dana
1
avatar Lazar pre 4 dana
5
avatar Lazar pre 5 dana