NBS: izvoz IKT usluga iz Srbije 913 miliona € do septembra, 26% više od prošle godine

https://biznis.rs/vesti/poslodavci-masovno-traze-i... link-img
avatar
Nikola
✶ pre 209 dana ✚ pre 209 dana
Journalist at Startit

Iz članka:

Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja i za prvih osam meseci ove godine dostigao je 913 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. godine i čak 26,4 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, saopštila je Vlada Srbije.

Ono što posebno ohrabruje jeste suficit u razmeni usluga, koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama. U ovom trenutku on iznosi skoro pola milijarde evra i veći je od suficita u razmeni robe u bilo kojoj oblasti, što pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu. IKT sektor ocenjen je kao najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje.

DISKUSIJA

Ово заправо није тачно, извоз ИКТ услуга је био 1145 милиона евра у периоду од јануара до августа, прошле године је био 913 милиона евра. Овим темпом ће прећи 1.8 милијарди евра до краја године.

https://www.nbs.rs/export/sites/NBS_site/documents/statistika/ino_ekonomski_odnosi/platni_bilans/platni_bilans_detaljna_21.xls

2

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan juče
1
avatar Stefan pre 3 dana
2
5
avatar Anastasia pre 25 dana
1
avatar Vukašin pre 4 dana
1
avatar Stefan pre 5 dana
2
avatar Aljosa pre 6 dana
2
avatar Bojan pre 9 dana
1
avatar Stefan pre 10 dana
1
avatar Stefan pre 11 dana
1
avatar Vukašin pre 12 dana