Mentalna bolest je bolest

avatar
Vukašin
✶ pre 290 dana ✚ pre 291 dana
Founder at Tesla Nation, Startit

Ukoliko vam neko iz okruženja, možda neko od kolega sa posla, ima problema sa mentalnim zdravljem, probajte to da posmatrate kao zdravstveni problem.

Možda već razmišljate tako, ali mi se čini da su u balkanskom kulturnom kontekstu mentalne tegobe često poistovećivane sa slabošću, invalidnošću, da su sramota ili štagod. Verujem da je za sve nas zajedno bolje da kažemo nisu.

Nećete reći nekome ko ima grip ili ne daj bože rak, hej, samo se malo stegni i proći će.

Bolest je bolest. Bolesti se leče. Ponekad lakše ponekad teško.

Ako mentalne tegobe ne smatramo bolestima, ljudima oko nas može biti još teže da ozdrave.

A imati ih nije lako. Kao neko ko je imao susreta sa depresijom, i ogromnu sreću da radim sa profesionalcima koji su mi pomogli i učinili život 100x lepšim, mogu da posvedočim. Nije lako, ali i može da se sredi. Jedino što žalim je što nisam potražio tu pomoć ranije.

Pozdrav svim prijateljima, koleginicama i kolegama kojima je teško — ako niste već, potražite nekoga s kime možete da podelite to što vam je teško i potražite stručnu pomoć — lekara, kao što biste za bolest.

I pozdrav dragom Miloju Sekuliću čiji prerani odlazak me je podstakao da podelim ovo razmišljanje. Kada smo se poslednji put videli i kada sam mu tražio pomoć oko stvari koja me je jako mučila, dao mi je veoma korisne savete i veoma me je smirio. Nadam se da ću biti u prilici da tu njegovu baklju prenosim i drugima.

5

DISKUSIJA

Čini mi se da još i najveća stigma postoji kada je u pitanju uzimanje antidepresiva, iako je racionalno gledano za svaku drugu bolest potpuno društveno prihvatljivo uzimati terapiju, kada su u pitanju mentalne bolesti i problemi okolina to ume veoma da osuđuje ili da to shvata kao da se nisi dovoljno potrudio da rešiš problem, nego pribegavaš "brzom" i veštačkom rešenju. I tu se baš vidi koliko se mentalna bolest ne smatra za bolest.

Neki problemi se ne mogu rešiti samostalno, i ne mogu se rešiti bez odgovarajuće stručne pomoći i terapije. Imajte razumevanja za svoje prijatelje koji prolaze kroz te probleme koji su dovoljno teški i opterećujući i bez osuđivanja okoline. 

3

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan pre 24 sata
2
4
avatar Anon pre 7 dana