Licenciranje kao alat za poslovni uspeh – Predavanje Birgit Weil o pravnom okviru intelektualne svojine 14. septembra u NTP Beograd

avatar

O Ugovorima o licenci sa međunarodnim karakterom 14. septembra od 10h u Naučno-tehnološkom parku Beograd, govoriće dr Birgit Weil, advokatica iz Švajcarske koja na ovim ugovorima radi sa nekim od najvećih IT kompanija na svetu.

Istražite suštinske elemente licenciranja koje omogućava zaštitu intelektualne svojine u globalnom kontekstu. Kroz analizu konkretnih primera, Birgit će predstaviti ključne elemente, pravne zamke i kako ugovori o licenci osiguravaju prava i obaveze svih uključenih strana.

Ovo su samo neke od tema kojih će se uz aktuelne primere predavanje dotaći.

Prijave za učešće na predavanju su obavezne na LINKU, do utorka 12. septembra u podne. 

Zašto su ugovori o licenciranju važni?

Da li ste čuli za Qualcomm?
Ova tehnološka kompanija razvija čipove i tehnologiju za bežične komunikacije, sa velikim brojem patenata ključnih za funkcionisanje mobilnih mreža i uređaja. Kako bi omogućili proizvođačima mobilnih uređaja da koriste njihove tehnologije, Qualcomm licencira svoje tehnologije uz odgovarajuće naknade. To znači da svi proizvođači mobilnih uređaja koji žele da koriste 3G, 4G ili 5G tehnologiju, uključujući kompanije poput Samsung ili Apple-a, moraju da plate naknadu Qualcomm-u za korišćenje njihovih patenata.

To kompaniji omogućava da ostvaruje prihode od proizvođača mobilnih uređaja širom sveta, zasnivajući svoj poslovni model na licenciranju tehnologija koje poboljšavaju vrednost proizvoda drugih kompanija.

Ko je Birgit Weil?

Dr Birgit Weil od 2005. godine radi u oblasti prava intelektualne svojine u advokatskim kancelarijama i inhouse u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Savetuje pojedince, male i velike kompanije o pitanjima koja se odnose na zaštitu, odbranu i licenciranje prava intelektualne svojine, posebno žigova, dizajna, oznaka porekla i autorskih prava. U arbitražnim procesima u zakonu o licenciranju, ona deluje kao predstavnik stranke i/ili je imenovana za arbitra prema ICC Rules, DIS Rules, Swiss Rules, CAS Rules i ad hoc rules.

Već nekoliko godina, Birgit je predavač na švajcarskim unverzitetima primenjenih nauka u Grizonu, Cirihu i Bernu u oblasti prava intelektualne svojine, posebno licenciranja. Šefica je i programa CAS Intellectual Property Paralegal u ZHAW (Zurich University of Applied Sciences). Primljena u švajcarsku i nemačku advokatsku komoru i arbitar je WIPO (World Intelectual Property Organization).

Ovo predavanje NTP Beograd organizuje u saradnji sa Švajcarskim institutom za zaštitu intelektualne svojine (Swiss IPI) u okviru projekta „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“ koji NTP Beograd sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske.

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


99
6
avatar Nevenka pre 19 dana
1
avatar Marko pre 38 dana
4
avatar Daniela pre 83 dana
6
12
avatar Nikola pre 84 dana
13
4
avatar Vukašin pre 99 dana
5
avatar Vukašin pre 119 dana
2
avatar Vukašin pre 137 dana
21
avatar Vukašin pre 137 dana
4
avatar Djordje pre 140 dana
3
avatar Lazar pre 144 dana