Kako kupiti stan u Beogradu — šta treba da znam, na šta da se pripremim?

avatar
Ne planiram da kupim stan uskoro, ali u narednih par godina, a budući da znam i iz iskustva prijatelja da je u pitanju ozbiljan proces koji traje htela bih da se spremam na vreme. Za ljude koje su skorije prošli taj proces ili koji su još uvek u njemu, bilo koji tips & tricks bi bili cenjeni, stvari tipa:
Jasno mi je da sve zavisi, posebno za ovu poslednju stavku, potpitanja su dobrodošla. A što se poslednje stavke tiče, recimo da je lokacija Beograd sem predgrađa (preko Pančevačkog, iza Karaburme, Voždovca, Vidikovca), i da je stan trosoban, 80+ kvadrata.
7

DISKUSIJA

TL;DR
Trenutno sam u procesu kupovine stana, novogradnja na vidikovcu. Ukoliko se odlučite na sličan korak, istražite investitora koliko god možete, i ukoliko naidjete na bilo kakve nedoumice pitajte direktno samog investitora o istim, zatim odgovor prenesite advokatu i prema tome pravite zaključak.
Esej:

kako da razmišljam novogradnja vs. stari stanoviNisam strastveno opredeljen ni za jednu stranu, medjutim skok cena koji se odnosi i na jedne i na druge je prilično jak. Ja sam se odlučio za novogradnju iz razloga što ako bih išao sa starogradnjom, sigurno bih morao da radim renovaciju koja bi bila 20k+, što bi na kraju uglavnom ispadalo više nego sam stan u novogradnji.Takodje novogradnja nam pruža da dobijemo račun za sam stan, a s obzirom da mi je ovo prva nekretnina, onda mogu da radim povrat poreza, što nije zanemarljiv novac. Koliko znam, povrat poreza se dobija na 40m2 i onda po 15m2 po članu domaćinstva.
izbor agencije, advokata i ako postoje drugi ekspertiImam veliku sreću da mi je jedan od najboljih prijatelja advokat, tako da nemam neki poseban savet, al' nikako se ne bih u ovaj proces upuštao bez istog. U neku ruku sam "protiv" agencija, jer imao sam vremena da odvojim po pola sata dnevno i pratim šta se daje na oglasima i tako nalazim potencijalne prilike.
kako da razmišljam i kako da se informišem o kreditimaMeni je ovo bilo toliko strano, al' zapravo je mega jednostavno. Početni korak je da u kojoj god banci si trenutno zakažeš razgovor za stambeni kredit. Zatim će radnik iz banke 3 puta da lupi po tastaturi i da ti prosledi par nekih papira, koji redovnim čitanjem imaju sve više smisla. Naravno pripremi sve što ti nije jasno i pitaj agenta u banci. Naš agent je bio vrlo ljubazan i dala nam svoj email, pa smo se za dodatna pitanja tako raspitali.Još uvek nismo digli kredit jer se kod novogradnje to radi malo kasnije, al' nakon što smo dobili okvirno rang kredita koji možemo da dobijemo, znali smo koje su nam mogućnosti.Sledeći korak koji ćemo probati kada dodje vreme za dizanje kredita, je da odemo u par banaka i igramo klasičnu igru "kakve uslove za stambeni kredit biste nam dali ako predjemo kod vas banku?"
kada je dobar trenutak za kupovinu budući da tržište nekretnina ne daje znake da će prestati da raste uskoroTo sam se i ja pitao, nekim početničkim istraživanjem (koje ne mora biti tačno) razumeo sam da će cene i dalje nastaviti da skaču, tako da dobar trenutak je verovatno juče 😅
koliko novca bih trebala da pripremim za celu akcijuRezervacija samog stana u novogradnji je nas (moju dragu i mene) koštala 5k eur, kada dodje do potpisivanje predugovora sa investitorom, tu se plaća minimalno 20% učešća od vrednosti stana, ako je primer stana od 80+ kvadrata, a recimo da je kvadrat 2k (što je vrlo optimistična cena), učešće je onda oko 32k eur (naravno možeš oduzeti 5k koje smo dali za rezervaciju). Nakon toga toga, kada izgradnja zgrade dodje do 80% tad se ide u banku i pokreće proces dobijanja kredita. Sami troškovi oko kredita variraju, al' ja sam računao da će sigurno ispasti oko ~2k eur. To je ono što znam za sad.

Van tvojih pitanja evo nekih napomena koje mogu biti vredne:

Ukoliko se ide s novogradnjom, istražite investitora. Pogledajte sve što je dostupno na APR-u. Na APR-u takodje postoje gradjevinske dozvole, tako da pogledajte i tu dokle su stigli. Sama gradnja može da krene (koliko sam shvatio) i ako nemaju gradjevinsku dozvolu, al' je investor morao da dobije odobrene lokacijske uslove. Zatim na e-katastru, proverite da li investitor zapravo poseduje parcelu na kojoj se gradi sam objekat.
Ukoliko se sami objekti grade na nekom "novom" prostranstvu, pokuštajte da nadjete urbanistički plan opštine (ukoliko postoji) i proverite da li će to naselje imati bilo kakvog smisla ili će jedni drugima graditi na glavama.
Parking/Garaža postaje sve redji pojam u Beogradu, ukoliko postoji opcija definitivno uzeti bar jedno mesto, ako ne i dva. Parking mesto se sutra može rentirati.
Proveriti način na koji će biti uvedeno grejanje. I koja će firma biti zadužena za to.

Sigurno sam nešto zaboravio, al' to je donekle ono što znam jer se trenutno nalazim u samom procesu.Ukoliko neko ima dodatna pitanja, tu sam da podelim ono što znam.
✌️

9

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Lazar pre 17 sati
3
avatar Nevenka juče
1
avatar Tamara juče
2
avatar Vukašin pre 2 dana
7
avatar Vladimir pre 3 dana
4
1
avatar Goran pre 3 dana
1
4
avatar Miloš pre 3 dana
1
avatar Lazar pre 3 dana
5
avatar Lazar pre 4 dana