„Kompanije u Srbiji ulažu i do 15 miliona evra u internet zaštitu”

https://biznis.rs/vesti/kompanije-u-srbiji-ulazu-i... link-img
avatar

Iz članka:

Kompanije testiraju bezbednost svojih sistema, što je jedan kompleksan proces, i kako Šikanja kaže, test uglavnom počinje utvrđivanjem površine napada na jednu organizaciju, to jest gde i kako je organizacija najviše izložena. Zbog toga je bitno da kompanije stalno unapređuju svoje sisteme zaštite, ali i fizička lica.

„Bezbednost sistema za čuvanje podataka u kompanijama može da košta i do nekoliko miliona evra. Manje kompanije uglavnom iznajmljuju resurse, definišu kakvu zaštitu žele ugovorom i mogu da plaćaju uslugu na mesečnom nivou, od nekoliko stotina, pa do nekoliko hiljada evra. Kompanije koje se opredele za interni model već moraju da ulože nekoliko desetina hiljada evra u sistem zaštite podataka klijenata, i to na godišnjem nivou. Ima kompanija i kod nas koje imaju budžete za IT i po nekoliko miliona evra, od 10 do 15, da bi unapredili sistem (rezervna lokacija, ruteri, firewall, računari za zaposlene…). Bezbednosni sistem nije nešto što ćemo danas uspostaviti i večno koristiti, već moramo stalno da ga proveravamo, unapređujemo i poboljšavamo. Ako ga jednom uspostavimo i ne vodimo računa o njemu, nivo bezbednosti će vremenom da opadne“, kaže Luka Milinković, ekspert za sajber bezbednost i IT procese.

Kompanije bi trebalo da imaju sertifikat za određeni bezbednosni standard, najpoznatiji je ISO 27001, i postoji niz procedura koje moraju da se napišu i sprovedu u delo.

1

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Aljosa pre 6 sati
2
2
avatar Anastasia pre 19 dana
2
avatar Bojan pre 3 dana
1
avatar Stefan pre 4 dana
1
avatar Stefan pre 5 dana
1
avatar Vukašin pre 6 dana
1
avatar Stefan pre 7 dana
1
avatar Vukašin pre 10 dana
1
avatar Stefan pre 11 dana
1
avatar Stefan pre 12 dana