Ko uči učitelje?

Ko uči učitelje?

avatar
Anonimno
✶ pre 16 dana ✚ pre 18 dana

Drugi razred srednje gimnazije u centru Beograda, smer koji se bavi prirodnim naukama (nije isključivo programerski smer), uči algoritme; ciklične, razgranate i sl. Nažalost, način kako uče je poražavajući. Toliko, da mi sin kaže: "mi moramo tako da crtamo, tako jedino priznaje" i "kada joj kažem da je greška, viče na nas". Znam da svi učenici na svetu tako kukaju:) pa sam detaljno prošao materijale koje im daje. Često budu pogrešni (u nekoj sitnici, ali opet), a postoji i nekakvo insistiranje na specifičnom crtanju algoritama (strelica mora da se vrati nazad u kućicu, ne sme na liniju) koje zaista nije opravdano.

Ne mogu da se ne upitam: gde su te digitalne srbije, petlje, pajtoni, opismenjavanje...? Toliko vremena je prošlo, a deca nam opet uče stvari na... primitivan način. Znam, znam; kukam, profesori imaju male plate, interesovanje je u minusu, razumem. No, ne bih kukao da ne vidim da postoji nešto zašta se tvrdi da je urađeno - a, evo, nije. Žao mi je, ali kompjutersko opismenjavanje neće zahvatiti mnogu decu. Ispada da je u pitanju luksuz namenskih smerova (koji su, po mom skromnom mišljenju, pogrešni, ali to je druga tema).

Zašto nam je, dakle, znanje i dalje luksuz?

Moja prva reakcija je bila - hajde da pomognem učiteljici, daj da naučimo tu decu, napraviću primere... a onda shvatim da to verovatno ne bi bilo uzeto na dobar način i da rizikujem da se kola polome na mom sinu. Zato radim što i svi, ćutim i gledam da sve što bezbolnije prođe, a o svom trošku se trudim da doškolujem dete.

Zašto nam je znanje i dalje luksuz?

Šta bi bilo smisleno da preduzmemo da deci pomognemo? Ne znam koji bi bio pravi način. Znate li vi?

6

DISKUSIJA

Da li bi možda podelio konkretnije neke od problema koje si primetio? Ovako opisano mi se čini dosta apstraktno i više kao ovo što kažeš, kukanje, manje kritika. 

Nemam dovoljno znanja i iskustva o temu, dosadašnji utisak mi je da su ljudi angažovani na ovom poduhvatu suludo posvećeni, da je pouhvat suludo težak, ali je veća šansa da se to reši sa konkretnijim kilritikama (minus identifikabilni elementu za tvoje dete).

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


0
3
avatar Stefan pre 3 dana
3
6
avatar Igor pre 47 dana
1
0
avatar Stefan pre 2 dana
1
0
avatar Nikola pre 2 dana