Kina počinje da… nacionalizuje svoju tech industriju?

Kina počinje da… nacionalizuje svoju tech industriju?

https://youtu.be/fwloQFAwhPk?t=1035 link-img
avatar

Vrlo interesantan pogled na nedavne vesti iz kineske tech industrije u poslednjoj epizodi All in podkasta. Kineske vlasti su pre nekoliko dana stopirale operacije kompanije DiDi (kineski Uber) koja je nedavno izašla na njujoršku berzu, a pre nekoliko dana je i u Kini uvedena vrlo radikalna mera - da startapi i kompanije u oblasti edukacije više ne mogu poslovati kao profitne kompanije, čime im je tržišna vrednost preko noći potpuno srozana.

Za obične, ali i iskusnije posmatrače ovi potezi deluju vrlo čudno, zato je baš interesantno čuti perspektivu ekipe iz All in podkasta koji su dugo u industriji i kako oni vide kratkoročnu i dugoročnu viziju Kine sa ovim potezima. Hint: tumačenje jednog od njih je da Kina ulazi u novu fazu svog ekonomskog ekspirementa sa kapitalizmom i komunizmom i da ide ka tome da nacionalizuje strateški najznačajnije delove svoje ekonomije - što tech industrija definitivno jeste.

4

DISKUSIJA

Natprosečno dobar podkast.

U epizodu sam ušao sa razmišljanjem sličnim Kalakanisu, iliti da su Kinezi ovime sebi pucali u kolena sakateći pozitivne aspekte kapitalizma i tehnološke industrije koja je srž bilo koje ekonomije sadašnjosti i budućnosti... Da bi se ispostavilo da možda i nije tako jednostavno, to be continued...

Bonus:

https://twitter.com/balajis/status/1422285389046288384
https://twitter.com/balajis/status/1422286604979212316

1

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Vukašin pre 12 sati
avatar Bojan pre 13 sati
1
avatar Stefan pre 15 sati
2
1
avatar Aleksandar pre 3 dana
1
avatar Nevenka juče
1
avatar Ivana pre 2 dana
avatar Ana pre 2 dana
2
avatar Edin pre 3 dana
1
avatar Teodora pre 3 dana
3
1
avatar Nikola pre 4 dana