Kakva je budućnost (digitalne) piraterije u Srbiji?

https://www.netokracija.rs/toma-film-online-190682 link-img
avatar

Glavni utisak mi je da ne možemo očekivati da piraterija prestane sve dok se ne pojavi dovoljno zgodnih, a ujedno jeftinih rešenja za striming lokalnog/regionalnog sadržaja, koji bi prirodno smanjili potrebu za piraterijom. Trenutni on-demand modeli očito ne funkcionišu. Toliko se domaćeg sadržaja još uvek nalazi u VHS kvalitetu da bi digitalizacija i plasman sigurno imali prođu na ex-Yu tržištu.

Iz članka:

Ovih dana na društvenim mrežama povela se žustra diskusija o piratizovanoj verziji filma “Toma” koja je pre nekoliko dana počela masovno da se deli. Odmah da se ogradim – piraterija nije cool. Kao klinci to smo radili jer nismo imali izbora i to ima svoje prednosti. Zahvaljujući piratizovanom sadržaju dobili smo pristup stvarima zbog kojih smo se osećali kao deo sveta čak i kada to nismo bili, ali danas je situacija ipak drugačija.

Ima i onih koji kažu da zbog piraterije niko ko je uključen u film neće ostati “gladan”. Pre neke četiri godine Evropska komisija izdvojila je pozamašna novčana sredstva kako bi ispitala koliko je piraterija štetna po filmsku industriju, ali taj izveštaj nikada nije u celosti objavljen – sumnja se da su rezultati pokazali kako je uticaj zanemarljiv i kako piraterija zapravo utiče na prodaju muzičkih dela, filmova, knjiga i video igara na području EU – pa možemo pretpostaviti i širom sveta.

Šta je onda rešenje? Nažalost, u trenutnim okvirima ono ne postoji. Dok god sadržaj, a posebno onaj najaktuelniji, nije dostupan svima i to putem Interneta, ovakve stvari će se dešavati. Ili će se filmovi snimati u bioskopu, ili će kopije da nestaju pred očima režije, ili će se čitave objavljivati pre nego što su i puštene kao što je bio slučaj sa “Igrom prestola”.

4

DISKUSIJA

avatar
Anon
✚ pre 476 dana

Jako diskutabilna tema, zaista.

Naravno, pristupačna platforma za deljenje sadržaja smanjila bi obim piraterije (bar što se tiče video i audio materijala). Međutim, šta ćemo sa ostalim materijalom - instalacije poznatih aplikacija, sofverskih paketa i OS?

Što se tiče piraterije u Srbiji, moram da primetim malo licemerja kod autora teksta. Dok smo bili mladi piraterija je bila kul i omogućila nam da "budemo deo sveta" tj. da dobijemo ono što sebi nismo mogli da priuštimo. Sad kad smo se zaposlili i možemo platiti za nešto, sad kao nije kul :-) A šta ćemo sa mladima danas? Govorim o onima čiji roditelji ne mogu da im priušte puno, o mladima koji nemaju sreće da zarađuju pristojno... 

Da li znate koliko gradova i većih mesta u Srbiji nema moderan bioskop ili nema bioskop uopšte? Naravno da će i ljudi u tin mestima želeti da se osete kao "deo sveta".

 Smatram da će piraterija u Srbiji biti i ostati realnost još dugo. Možemo je čak smatrati i svojevrsnim čuvarem socijalnog mira, nažalost.

1

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Lazar pre 18 sati
3
avatar Nevenka juče
1
avatar Tamara juče
2
avatar Vukašin pre 3 dana
7
avatar Vladimir pre 3 dana
4
1
avatar Goran pre 3 dana
1
4
avatar Miloš pre 3 dana
1
avatar Lazar pre 3 dana
5
avatar Lazar pre 4 dana