Kako znati kome pomoći tj. koga mentorisati?

avatar
Alex
✶ pre 637 dana ✚ pre 639 dana
Business Development Manager at Geniusto

Poznanik, vrhunski dizajner po mom mišljenju, je podelio ovo iskustvo:

Ne ulazeći u to koliko je bio dobar savet i procena poznanika, deluje mi da je osoba nezahvalna i pomalo bezobrazna, možda i malo fiju.

Mnogima se manje iskusni i ambiciozni ljudi javljaju sa molbom za pomoć i mentorisanje — da li imate neke smernice oko toga kako odabrati ljude koji to zavređuju? To zavređuju znači da zaista žele nešto da nauče, da nije hir i da nećete baciti svoje vreme, da se ponašaju normalno i smisleno itd.

4

DISKUSIJA

Uvek treba progutati svoj ego i ne valjati se u blatu sa ovakvim slučajevima. Na kraju dana akcije tvog drugara govore o njemu, a ne nezahvalnom ortaku koji je tražio pomoć.

Za mene je mentorisanje dvosmerna ulica. Neko želim da da iskustvo, dok neko želi da primi to iskustvo. Kao u bilo kojoj, ne-transakcionoj, vezi, obe strane treba da budu uključene. Počne da ne valja čim je jedna strana angažovanija.

U početku mi nije važno da li nešto dobijam za uzvrat. Ali kako veza napreduje, počinjem da gledam šta je tu za drugu stranu a šta za mene.

Ako sam na strani mentora očekujem dobru energiju, da učim nove stvari, i idealno vidim neki napredak kod osobe sa druge strane. Vodim računa koja očekivanja mogu da ispunim, a šta prevazilazi moje kapacitete, kao i da odnos ne postane neki kult ličnosti.

Izbegavam energetske vampire.

Izbegavam sebičnjake. Ono kako su nas učili u školi, profesor priča, đaci ćute.

Izbegavam ljude bez oštrice. One što rade sve kako im se kaže.

Izbegavam preambiciozne. Najbolji đak u razredu.

Ovo je moj kompas. Voljan sam da pružim šansu svima koji nakon nekog vremena dobrim delom ne upadaju u ove kategorije.

Jednokratna pomoć je za mene transakciona veza i tu sam manje tolerantan. Ako već ne tražim ništa za uzvrat, biram da se ne uzbuđujem previše.

4

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Vukašin pre 6 dana
5
10
avatar Nikola pre 7 dana
12
3
avatar Vukašin pre 23 dana
2
avatar Vukašin pre 24 dana
21
avatar Vukašin pre 24 dana
4
avatar Djordje pre 27 dana
3
avatar Lazar pre 31 dana
4
avatar Uros pre 36 dana
7
7
avatar Ivan pre 41 dana
8
avatar Vukašin pre 45 dana