Kako se takmičiti sa velikim kompanijama pri zapošljavanju mladih programera

avatar

Uskoro ću morati da zaposlim dodatnu osobu za rad na proizvodu namenjenom za domaće tržište.

Kako proizvod (još uvek) ne generiše nikakav prihod, a investicija nekog fonda u budučnosti nije nešto sa čime mogu sigurno da računam, verovatno je da ću, iz finansijskih razloga, najpre zaposliti nekog studenta koga bih obučavao i plaćao od ušteđenog novca, kako bi preuzeo jedan (lakši) deo tereta, dok bih ja jurio klijente i investitore.

Moje pitanje je sledeće: Kako se izboriti pored svih velikih igrača koji nude raznorazne prakse studentima i pokupe često one najbolje? Kako pronaći kvalitetne ljude koji su spremni da rizikuju zarad prilike da budu važan deo kompanije koja tek nastaje i značajno veće isplativosti u odnosu na duži period u korporativnom okruženju?

Da li je neko imao iskustva sa ovim?

6

DISKUSIJA

Ja sam pre koju godinu kad sam završila studije imala iskustva sa odlukama u koju kompaniju otići na praksu i faktički u kojoj se kompaniji zaposliti potom. I moje iskustvo, a i iskustvo mojih nekoliko prijatelja koji smo završili tehničke fakultete je da je za početak zaista mnogo bolja mala kompanija, tako da iskreno ne mislim da ćeš imati problema da nađeš ljude sa istim mindsetom.

Zašto mala kompanija: nakon završetka fakulteta imaš svo to slobodno vreme da grizeš i učiš i tražiš nove poslovne izazove. U velikoj kompaniji nije tako lako probiti se. Postoji previše procedura i nije realno da će praktikant biti bačen u vatru sa nekim projektom i raditi odmah na najbitnijem projektu koji firma ima. Ne kažem da se na praksama u velikim kompanijama ne nauči dosta, i da su često bolji uslovi u smislu plate i benefita, ali u maloj kompaniji je praktikant u mogućnosti da mnogo brže napreduje, da odmah radi sa najbitnijim klijentima/na najbitnijim projektima, da dobije odgovornost i da dobije mnogo posvećenije mentorstvo, što je svima na početku ključno. Tako da ako ti možeš da daš poverenje i potpuno posvećeno mentorstvo nekome na početku, kako bi ta osoba započela svoju karijeru, mislim da bi većina mladih pre izabrala tu priču.

Iz ličnog iskustva, mentor toliko mnogo znači, mislim da ću do penzije biti zahvalna za mentore koje sam imala i imam i dalje u početku svoje karijere.

8

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 12 dana
2
avatar Vukašin pre 8 dana