Kako je Figma postala dominantan alat za dizajn?

avatar
Vukašin
✶ pre 278 dana ✚ pre 278 dana
Founder at Tesla Nation, Startit

Čini mi se da se to desilo preko noći, izvesno nije nego nisam obraćao pažnju, radoznao sam šta kažu kolege dizajneri kako je to izgledalo iz njihove perspektive.

Dok sam radio kao UI dizajner i tada sam koristio samo Photoshop, primetio sam da je na scenu jako bio nastupio Sketch, a sada mi se čini da Figma eksponencijalno raste i dominira — i ovako anegdotarno i po vestima.

Za Adobe pretpostavljam da su problemi bili ove vrste, za Sketch nagađam da su bili odveć Mac centrični... Radoznao za mišljenja i iskustva kolega.

1

DISKUSIJA

Ja sam, kao i Djordje a pretpostavljam i većina, imao istu putanju: Photoshop -> Sketch -> Figma.

Multiplayer aspekt mi zapravo nije bio toliko bitan (ni danas nije najbitniji) i imao sam ogroman otklon da uopšte pređem sa Sketch-a... možda ima veze sa tim što je interfejs ružnjikav. 😅

Sada recimo ne mogu da zamislim da se ikada vratim na Sketch.

Po meni su jedne od glavnih prednosti:
- Web based alat. Ovo mnogo znači iako mi je u početku bilo bezveze što nije native mac app. Sada mogu da sednem za bilo koji kompjuter, ulogujem se u svoj Figma account i počnem da radim.
- Lako deljenje. Nevezano za sam multiplejer, mnogo je lakše slati Figma linkove saradnicima nego Sketch fajlove. Iako ni ovde nije idealno, mnogo je lakše imati single source of truth, znati koja je najnovija verzija bez dodatnih toolova i back-and-forth slanja fajlova.
- Community. Figma od početka, pa i danas, ima neverovatno dobro prisustvo na društvenim mrežama. Ljudi koji stoje iza softvera su dostupni imenom i prezimenom, ne stoje iza corporate accounta, i to se korisnicima sviđa. Često se dešava da neko predloži feature na Twitter-u, developeri odgovore "super ideja, evo ubacili smo samo apdejtuj Figmu". To generalno nisam video nigde, ne samo u dizajn softveru.
- Prototyping koji je sve bolji i bolji, a gomila stvari može da se završi sa Smart Animate. S tim što ne znam kakva je trenutno situacija sa Sketch-om na tom polju, verujem da ne kaska puno.

 

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 12 dana
2
avatar Vukašin pre 8 dana