‘Kako do kredita mogu doći paušalno oporezovani preduzetnici?’

https://biznis.rs/novac/kako-do-kredita-mogu-doci-... link-img
avatar
Nikola
✶ pre 187 dana ✚ pre 207 dana
Journalist at Startit

Iz članka:

Banke tvrde da paušalcima odobravaju kredite, ali uglavnom onima koji se bave advokaturom ili stomatologijom, u zavisnosti od toga da li se porez plaća paušalno, samooporezivanjem, odnosno da li klijent sebi uplaćuje zaradu. Sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije (PKS) Katarina Ocokoljić kaže da banke pored paušalca analiziraju i poslodavaca, odnosno partnera sa kojim on sarađuje.

Kreditna sposobnost paušalaca se obračunava kao i kod ostalih fizičkih lica, s tim što je u ovom slučaju zarada zapravo dogovoren redovan prihod koji se ostvaruje na osnovu ugovora sa kompanijom poslodavcem, odnosno poslovnim partnerom. Maksimalno opterećenje mesečnih primanja ratom kredita je 60 procenata.

Pitanje koje posebno muči paušalce je apliciranje, odnosno dobijanje stambenog kredita. Katarina Ocokoljić kaže da vlasnik paušalne preduzetničke radnje, koji ima potpisan ugovor sa firmom koja ga angažuje, može da aplicira za stambeni kredit.

1

DISKUSIJA

Možda nekome znači lično iskustvo, dobio sam nedavno stambeni kredit kao programer paušalac (6201).

Tokom obilaska, dobio sam sledeće odgovore od različitih banki:
- Ne dajemo kredite paušalcima
- Dajemo kredite svim paušalcima regularno sa maksimalnom ratom 60% osnovice iz rešenja
- Dajemo kredite paušalcima, ali agenciji kao pravnom licu, ne fizičkom
- Dajemo i računamo osnovicu, ali moraš da imaš račun kod nas minimum 6 meseci i da imaš ugovor sa jednom firmom minimum poslednje 2 godine
- Dajemo, za advokate i programere računamo promet po računu kao zaradu, potrebno dostaviti poslednje 2 godine izvoda
- Dajemo, kao zaradu gledamo promet iz poslednjih godinu dana

Poslednje dve opcije su mi u suštini jedine bile moguće, ali mi je banka koja traži 2 godine izvoda na kraju ponudila maksimalnu ratu od 20% prosečnih primanja i dvostruko duži period otplate nego što sam tražio (skoro 4x razlika u kamati u tom slučaju).
Ova niska maksimalna rata je navodno došla iz odeljenja za rizike jer je njima to "nesigurno", ali sam 99% siguran da je procenjen rizik zapravo bio da će zaraditi nedovoljno da bi im se isplatilo da se bave kreditom - veliko učešće, relativno kratak rok otplate (niska kamata), primanja viša od "tek da otplatim ratu i da preživim" (velika verovatnoća prevremene otplate).

Na kraju mi je ostala jedna dobra opcija (poslednja), koja se nekim izuzetno srećnim slučajem ispostavila kao najbolja - najpovoljnija kamatna stopa, najkraća procedura, najbolja/najbrža komunikacija.

Trajalo je malo duže (prodavac stana nije imao svu dokumentaciju spremnu), prva referentkinja sa kojom sa sarađivao je prestala da radi, druga je otišla na odmor u jednom momentu, ali kada te zastoje izuzmem i saberem radne dane koliko je trajala procedura u aktivnoj obradi, u suštini je završena u dve nedelje.

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan juče
1
avatar Stefan pre 3 dana
2
5
avatar Anastasia pre 25 dana
1
avatar Vukašin pre 4 dana
1
avatar Stefan pre 5 dana
2
avatar Aljosa pre 6 dana
2
avatar Bojan pre 9 dana
1
avatar Stefan pre 10 dana
1
avatar Stefan pre 11 dana
1
avatar Vukašin pre 12 dana