Kako da najbolje investiram novac iz Srbije?

avatar
Anon
✶ pre 80 dana ✚ pre 283 dana

Obezbedio neke osnovne stvari (stan), čuvam ušteđevinu, na poslu ide dobro i mislim da ću nastaviti da dobro prihodujem, pitam se kako najbolje ulažem novac za najsigurniji/najveći povrat.

Mogu da nastavim da kupujem stanove i uđem klasu rentijera, OK sam i sa (umereno) kriptovalutama.

Voleo bih da dobijem savet od ljudi sa više iskustva u investiranju oko diverzifikacije, poreza, ili nekih drugih stvari koje nisu očigledne nekome ko je početnik u ovom polju? Da li mi treba i da li postoje kvalitetni finansijski savetnici u Srbiji, koji su za ljude iz ITa ne za tajkune?

Da li treba da investiram na američku berzu? Drugaru koji je tamo jako dobro ide (krenuo je pre oko pet godina.) Da li treba da investiram u startape?

4

DISKUSIJA

Fizičko lice i rezident Srbije ne može da poseduje bankarski odnosno i brokerski) račun u inostranstvu bez odobrenja NBS. Takođe čak i sa odobrenjem NBS problem je naći brokera koji želi da radi sa klijentima iz Srbije, prosto jer smo nepostojeće tržište i ne isplati im se da rade compliance zbog nekoliko klijenata.

Rešenje je da otvoriš firmu u USA, a onda ta firma otvori bankarski i brokerski račun, pri čemu možeš da biraš banku/brokera. Firmu imožeš da otvoriš remote, ali za bankovni račun moraš da budeš fizički prisutan u USA. Otvaranje firme košta 500-700 dolara, i nekih 150-200 dolara godišnje ako firma nema nikakvog poslovanja.

 

Što se tiče samog investiranja, neki indeksni mutual fondovi su najsigurnija stvar. Oni se smatraju kratkoročno rizičnim investicijama zbog fluktuacije tržišta i činjenice da je to prosto investiranje u akcije, nema nikakvog hedžovanja koje bi pružilo zaštitu u lošim godinama (ali isto tako ograničilo dobit u dobrim), ali ako gledaš na period od 15+ godina, indeksni fondovi su najbolje rešenje. Možeš recimo da uzmeš SP500 ili Nasdaq100 ili neki miks toga, ja bi ti samo preporučio da se kloneš Azijskih fondova jer su ta tržišta potpuno neregulisana i njihove berze uopšte ne prate ekonomski rast (gomila insider tradinga). Takođe ni Evropski fondovi nisu bog zna kakvi, po meni USA je tržište gde treba investirati. Jedina šansa da ova investicija propadne je da US ekonomija potpuno propadne u narednih 10-20-30 godina, što je malo verovatno.

Kada biraš indeksne fondove treba da gledaš kako fond trackuje index (da li ima dovolnu veličinu da može proporcionalno da ima sve akcije određenog indeksa), što bliže trackuje index to bolje i da je jeftino godišnje održavanje (što obično jeste za index fondove). Prosečan godišnji return u poslednjih 25 godina na SP500 je 9.80% a na Nasdaq100 14.63%, što znači da ako ravnomerno rasporediš novac na ta dva fonda možeš da očekuješ nekih 12% godišnjeg pre-tax povrata.

Kada budeš povlačio novac nakon X godina, na dobit ćeš imati da platiš capital gains tax koji je od 0% do 20% u zavisnosti od dužine investicije/iznosa dobitka, i to je otprilike to, Srbija i USA imaju ugovor o dvostrukom oporezivanju tako da ne bi trebalo da te terete za isti porez i u Srbiji.

Investicije u startupe ti ne bih preporučio osim ako to nije novac sa kojim možeš da se oprostiš. To je visoko rizična, visoko profitabilna investicija, i generalno postoje neki mutual fondovi koji se bave investicijama u startupe (VCF) ali su oni ograničeni na sofisticirane investitore odnosno VHNWI, u prevodu ljude koji mogu sebi da dozvole da izgube gomilu novca i da ih nije baš nešto briga za to. 

6

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 12 dana
2
avatar Vukašin pre 8 dana