‘Kada banke ukidaju dozvoljeni minus i koliko tolerišu kašnjenje u plaćanju’

https://biznis.rs/vesti/kada-banke-ukidaju-dozvolj... link-img
avatar

Iz članka:

Prema poslednjem kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije (UBS), broj korisnika kreditnih kartica neznatno je smanjen, dok je porastao broj građana koji po osnovu ovog bankarskog proizvoda i dozvoljenog minusa ne izmiruju svoje obaveze na vreme.

Dozvoljeni minus godinama važi za jedan od najskupljih bankarskih proizvoda, a kada je reč o kamatama generalni sekretar UBS-a navodi da su se one u septembru ove godine kretale u rasponu od 9,77 do 37,16 odsto. Na pitanje u kojim slučajevima banke ukidaju ili smanjuju predviđeni dozvoljeni minus, Vasić naglašava da su uslovi korišćenja dozvoljenog minusa regulisani ugovorom između klijenta i banke.

“Načelno govoreći, banke mogu da raskinu ugovor o dozvoljenom minusu u određenim slučajevima kao što su prestanak radnog odnosa klijenta, ukoliko na tekućem računu nema uplate zarade duže od 60 dana i slično. Banka može i da smanji iznos dozvoljenog minusa u slučaju nezadovoljavajuće kreditne sposobnosti korisnika, i u slučaju da dokumentacija koju je dostavio klijent nije potpuna ili istinita”, ističe generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

 

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


5
10
avatar Nikola pre 9 sati
12
3
avatar Vukašin pre 17 dana
2
avatar Vukašin pre 17 dana
21
avatar Vukašin pre 18 dana
4
avatar Djordje pre 20 dana
3
avatar Lazar pre 24 dana
4
avatar Uros pre 29 dana
7
7
avatar Ivan pre 35 dana
8
avatar Vukašin pre 38 dana
2
1
avatar Vukašin pre 38 dana