Investiranje stranih VC fondova u domaće Web3 startup projekte/kompanije

avatar
Miodrag
✶ pre 224 dana ✚ pre 229 dana
CEO at Brame R&D

Ukoliko bi kompanija, koja radi na Web3 projektu, a osnovana je u Srbiji, želela da koristi sredstva investicionih fondova iz SAD-a, postoje li pravne ili druge prepreke za ostvarivanje investicije?

Koja država nudi najpovoljnije uslove za lansiranje i razvoj Web3 projekta sa stanovišta regulatornih i investicionih perspektiva?

4

DISKUSIJA

Kad govorimo o Srbiji, generalno nema prepreka da dobijete investiciju, pogotovu kad investitor dobije udeo u kompaniji (tzv. ekviti). To je nešto što dobro funkcioniše. Ako se investiror želi tokene umesto udela u kompaniji, stvari su nešto složenije, ali po mom mišljenju i dalje ostvarive. 

Postoji dosta poreskih podsticaja ako imate troškove za istraživanje i razvoj (RnD), kao i ako ostvarujete prihode od vašeg IP (npr. naknada za korišćenje vašeg softvera i sl). Naravno to nisu jedini, ali je nešto što je najzanimljivije IT kompanijama.

Nije mi poznato kako stoje stvari sa ostalim jurisdikcijama, ali imaj u vidu da ako vam je tim ili makar bitan deo tima u Srbiji, lakše je da poslujete preko kompanije u Srbiji, kako s poreskog aspekta, tako i kompanijskog. 

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Lazar pre 17 sati
3
avatar Nevenka juče
1
avatar Tamara juče
2
avatar Vukašin pre 3 dana
7
avatar Vladimir pre 3 dana
4
1
avatar Goran pre 3 dana
1
4
avatar Miloš pre 3 dana
1
avatar Lazar pre 3 dana
5
avatar Lazar pre 4 dana