‘Inflacija potrošačkih cena na najvšem nivou u poslednjih osam godina’

https://bif.rs/2021/12/inflacija-potrosackih-cena-... link-img
avatar

Iz članka:

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz izveštaja o indeksima cena proizvođača industrijskih proizvoda, u novembru ove u odnosu na novembar prošle godine cene su porasle za 15 odsto. Najviše je poskupela energija 24,3 odsto i sirovine 19,4 odsto. Proizvođačke cene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su poskupeli 8,6 odsto, trajnih potrošnih proizvoda 5,7 odsto i kapitalnih proizvoda 7,8 odsto.

Zanimljivo je i kako su se kretale cene industrijskih proizvoda za izvoz i domaće tržište. Međugodišnje proizvođačke cene u novembru za domaće tržište bile su znatno više od cena u izvozu. Za domaće tržište cene su porasle 16,7 odsto, dok su za izvoz povećane 10,8 odsto. Glavna razlika je u poskupljenju energije u domaćoj proizvodnji za 25,6 odsto, dok se cena u izvozu nije menjala verovatno zato što nismo izvozili energiju u novembru.

U rudarstvu cena proizvoda dobijenih eksploatacijom nafte i gasa za domaće tržište se udvostručila (101 odsto), dok je u izvozu poskupela ruda metala za 45,9 odsto.

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 5 dana