Freelance kao izvor prihoda

avatar

Nakon 5 godina iskustva u inžinjeringu, odlučio sam da napravim pauzu i pokušam da krenem malo drugačijim putem. Naime, planiram da pokrenem svoj proizvod.

Međutim trenutno sam u ranoj fazi i taj posao mi ne oduzima previše vremena, ali je problem u tome što ne generiše još uvek nikakve prihode, a izgledi su da će tako ostati još neki duži period.

Ne bih se iskreno vraćao na neki full time posao, samo da bih morao od njega da odustanem opet kroz 6-7 meseci ili godinu dana, pa sam razmišljao o freelancing-u.

Interesuje me da li je neko imao sličnu situaciju?

Koje platforme su bolje od drugih za programere iz Srbije i zbog čega?

ili možda neko ima alternativni predlog u odnosu na freelancing? Otvoren sam za predloge! :)

9

DISKUSIJA

Svaka čast na hrabrosti, Aleksandre!

Mislim da ti mogu pomoći iz prve ruke: radio sam 3 godine u firmi, dao otkaz da bih pokrenuo nešto svoje i evo već 4 godine guram freelance i svoje projekte paralelno.

99% startapa propadne, to je činjenica

Ja prvi sam mislio da imam najbolju ideju na svetu, pa opet godinu dana i 15000e investicije kasnije - startap je propao. Evo u najkraćim crtama kako da povećaš šansu:

1. Izbaci MVP nakon mesec dana razvoja, uz jasnu monetizaciju: https://www.youtube.com/watch?v=1hHMwLxN6EM
2. Nauči marketing.
3. Ubaci analitiku od 1. dana i prati gde korisnici otpadaju u tvom "prodajnom levku", pa optimizuj, iteriraj: https://www.slideshare.net/dmc500hats/startup-metrics-for-pirates-long-version

Zarada od svog proizvoda? Ja sam više od godinu dana potrošio na prvi, 0 zarade. Posle toga još nekoliko meseci na razne ideje koje nisu zaživele, i onda sam radio na jednom projektu, koji je za godinu dana uspeo da generiše dovoljne prihode da imam šta da jedem od njega. Tako da - moraš u isto vreme i dati sve od sebe, ali i spustiti očekivanja.

Freelance platforma? Toptal je najbolje rešenje za ljude iz Srbije. Imaju težak intervju proces, liči na intervju za Google i slične firme, ali onda ti se otvara svet iz bajke o kakvom svi inženjeri iz Srbije sanjaju :)

Ja radim na Toptalu već 2-3 godine i ovo je platforma koja je omogućila da se upustim u preduzetničke vode i živim život iz snova: https://www.toptal.com/N4WZvL/worlds-top-talent
(ovo je moj referal link i obojica dobijamo pare ako upadneš)

Prijavi se i na ostale freelance platforme. Kad sam ulazio u freelance, ja sam se prijavio na jedno 5 platformi i gledao poslove, dok nisam na kraju završio isključivo na Toptalu, koji ima ubedljivo najbolje uslove.

Srećno i samo napred!

5

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 7 dana