Empatija ≠ radoznalost: Gde je granica između poslovnog i privatnog?

https://comms.coach/blog/gde-je-granica-izmedu-pos... link-img
avatar
Jovana
✶ pre 298 dana ✚ pre 307 dana
Communication Consultant

Još jedno pitanje od milion dolara :) (uz ovo https://startit.rs/feed_post/rad-sa-klijentima-sta-ako-kasnimo-i-da-li-treba-da-posaljemo-lose-nedovrseno-resenje/)

Šta radite ako vodite tim u kom imate jednu ili više osoba koje su sklone da rasuđuju uglavnom (ili isključivo) na osnovu emocija?

Kako da znamo kada treba da budemo empatični, jer to nije baš uvek? Empatija je postala imperativ, kao da je to kruna interpersonalnih odnosa.

Ukrstimo sada ova dva pitanja: imate osobu u timu koja rasuđuje na osnovu emocija, a vi kao menadžer treba da budete empatični sa njenjim/njegovim načinom razmišljanja?

6

DISKUSIJA

Čitajući inicijalno pitanje, comms.coach link, a i odgovore nakon toga, vidim da je dosta već rečeno.

Tri teme su mi interesantne, pa ću probati da podelim svoje iskustvo (izvinjenje za dosta HBR postova) .

Odlučivanje putem emocija vs racija - ima više članaka i knjiga na ovu temu. Verovatno jedna od poznatijih bi bila "Blink" (https://www.amazon.com/Blink-Power-Thinking-Without/dp/0316010669), ali Harvard Business Review ima "svež" članak na ovu temu oko mitova odlučivanja https://hbr.org/2021/04/11-myths-about-decision-making.
Istraživanja koja sam mogao da pročitam, a i da potvrdim na ličnom iskustvu, kažu da je svaka odluka dosta bazirana na svesnim ili nesvesnim predrasudama onog što bi bile "racionalne informacije" https://hbr.org/2015/05/outsmart-your-own-biases. Čak i kada su izložene istim podacima, interpretacije na osnovu ličnog iskustva mogu biti skroz različite.

Iz tog razloga lično sam velika pristalica pravljenja tima koji je različit, odnosno članovi tima donose odluke "na drugačije načine" i pri tome u obzir uzimaju različite setove informacija. Ovakvi timovi često izgledaju disfunkcionalno u procesu donošenja odluka jer se teško pomiri "izuzetno racionalna osoba" sa "izuzetno emotivnom" i diskusije mogu biti vrlo naporne (vrlo dinamični sastanci i dosta energije se utroši na pripremu i održavanje istih). S druge strane kvalitet odluka je zaista, govoreći iz ličnog iskustva znatno viši, jer se u diskusiji "otkriju novi uglovi" i potencijalni problemi inicijalne odluke (primer jednog istraživanja https://hbr.org/2017/03/teams-solve-problems-faster-when-theyre-more-cognitively-diverse).

Kao što se može naslutiti, mislim da je imanje kolega u timu koji imaju drugačiji stil odlučivanja od leader-a team-a (i drugih članova) može da izgeneriše jako veliku vrednost, ali je potrebno svesno prihvatiti da će iziskivati više vremena/strpljenja za upravljanje ovakvim timom.

S druge strane pitanje je bilo usmereno kako kao leader ponuditi empatiju članovima koji dominantno koriste drugačiji stil od ličnog (a naročito ako je dominantni stil empatski).
Iz mogu iskustva ovo je zaista "zahtevno" i potrebno je uložiti dosta napora da se razvijaju i drugačiji leadership stilovi od "dominantnog"/primarnog. Kako bi se razumeo kontekst svakog od članova tima, kao i razlozi za njihov pristup radu, jedan od načina jeste korišćenje empatije https://hbr.org/2021/04/what-does-it-mean-to-be-a-manager-today.

Gde je granica između ličnog i privatnog - ovde zaista delim samo individualno iskustvo. Dosta drugačiji pristup je od osobe do osobe i kao što je već Milan naveo - feedback gde osobe mogu da razgovaraju šta tačno nekom odgovara u razmeni informacija je mogao da pomogne, ali ne u svim slučajevima. Glavno pitanje bi mi bilo koji tačno aspekt ne odgovara i da li je ta osoba svesna da to nekom smeta, jer najčešće nije namerno ponašanje, već nesvesno, koje se uz pravovremen feedback i ukoliko je osoba voljna da isti prihvati, moze "osvestiti".

Meni je u celokupnom procesu dosta pomoglo razumevanje načina donošenja odluka/razumevanje različitih tipova ličnosti, i to na ličnom, a i timskom planu (https://en.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggs_Type_Indicator) .

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan pre 24 sata
2
4
avatar Anon pre 7 dana