„Domaći programeri ne žive u mehuru – svesni su dnevno-političkih tema, ali biraju profesionalni razvoj i edukaciju”

https://www.netokracija.rs/programeri-i-mediji-ist... link-img
avatar
Nikola
✶ pre 210 dana ✚ pre 215 dana
Journalist at Startit

Pored teme o tome koliko je domaća IT zajednica medijski informisana, istraživanje je pokrilo i pitanja da li najviše prate domaće ili strane specijalizovane IT medije, koje društvene mreže najviše koriste i gde se informišu o novim pozicijama u svojoj branši.

...

Iz članka:

Iako se u zajednici često može čuti kako zaposleni u digitalnoj industriji žive u mehuru i kako nemaju dodira sa aktuelnim društvenim problemima, anketa je pokazala da samo 12% ispitanika prati isključivo vesti vezane za posao, dok je najveći broj njih ipak svestan dnevnih dešavanja s obzirom na to da se o istim i informiše.

Nešto manji broj ispitanika naveo je eksplicitno da ne prati domaće medije zbog lošeg uticaja na javno mnjenje, ali se najveći broj njih ipak informiše o aktuelnim temama od značaja za društvo u kojem žive. Kod multiple choice opcije na pitanje putem kojih se to kanala informišu o novitetima iz oblasti kojom se bave 61,1% ispitanika reklo je da čita stručnu literaturu, a 50,9% da pohađa onlajn kurseve.

59,9% anketiranih izjavilo je da svaki dan posećuje portale i društvene mreže kako bi ostali u toku sa najnovijim dešavanjima, dok je 29,9% njih izjavilo da to čini svega jednom do dva puta nedeljno. 8,4% izjavilo je da se veoma retko informišu o aktuelnostima, dok je 1,8% izjavilo da to ne čine nikada.

2

DISKUSIJA

Paušalno istraživanje, mislim da se i ne može tako nazvati. 

Nije naveden broj ispitanika, a među izvedenim zaključcima je i ovaj: 

"S druge strane, zanimalo nas je i koje to domaće IT medije ljudi najviše prate. Čak 74,3% anketiranih izjavilo je da prati Netokraciju, dok je 50,9 izjavilo da prati Startit."

Ako je upitnik na osnovu koga se baziva ovo "istraživanje" išao samo kroz Netokracijine kanale, i ne očekuje se drugačiji zaključak. 

1

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Aljosa pre 6 sati
2
2
avatar Anastasia pre 19 dana
2
avatar Bojan pre 3 dana
1
avatar Stefan pre 4 dana
1
avatar Stefan pre 5 dana
1
avatar Vukašin pre 6 dana
1
avatar Stefan pre 7 dana
1
avatar Vukašin pre 10 dana
1
avatar Stefan pre 11 dana
1
avatar Stefan pre 12 dana