Diskusija o praksi poslodavaca u Srbiji da je radno vreme 9 sati umesto 8 zbog pauze

https://www.linkedin.com/posts/nikola-pavlovi%C4%8... link-img
avatar

Skoro 100 komentara; stav diskusije je uglavnom protiv ove prakse, mnogi kažu da je to na 'Zapadu' normalno. Po zakonu poslodavci u 8 sati plaćenog radnog vremena moraju uračunati pola sata za pauzu (nisam proveravao, tako navodi autor posta).

3

DISKUSIJA

TIL, iz te diskusije:

'Zakonom o Radu član 64, stav 1, a koji glasi: "Zaposleni koji radi najmanje šest časova dnevno ima pravo na odmor u toku dnevnog rada u trajanju od najmanje 30 minuta.", je predviđen odmor. U isto vreme Poslodavac takođe ima pravo da uredi radno vreme kao dvokratno na način na koji ste vi naveli. Sad to znači da u toku rada zaposleni ima pravo na dnevni odmor u trajanju od 30 minuta, ali koji ne može koristiti na početku i na kraju radnog vremena. Idealno bi bilo rasporediti po 15 minuta u toku te dve "sesije" rada. Tako da tehnički, Poslodavci koji tako propisuju radno vreme ne krše Zakon o radu osim ako je proces rada potpuno neprekidan. Važno je napomenuti da je ovaj dnevni odmor od 30 minuta, plaćen.'

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
avatar Anon pre 13 dana
2
avatar Vukašin pre 9 dana