Digitalna valuta centralne banke (CBDC) – mnoge zemlje testiraju, šta se dešava u Srbiji?

https://www.businessinsider.com/india-cbdc-test-pi... link-img
avatar

The majority of the world's central banks are studying the usage of central bank digital currencies, or CBDCs. 

Pored Indije, tu su i Nigerija, Australija, Singapur, Malezija i Južna Afrika - lista je sigurno i duža.

Kapiram da je ova tema finansijski izuzetno kompleksna - no da li mislite da će se u Srbiji u neko skorije vreme povesti ovakva incijativa (ili se već dešava?), i da li tako nešto uopšte ima smisla?

Deluje mi da uvođenje kripto valute koja je pegovana za dinar, te deli benefite koje donosi blockchain kao tehnologija, uz eliminisanje negativne karakteristike nestabilnosti vrednosti deluje kao dobra ideja?

2

DISKUSIJA

CBDC (Central Bank Digital Currency) je digitalizacija papirnog novca. Digitalni novac ima prednost u odnosu na papirni novac na isti način kao što Excel tabela ima prednost u odnosu na tabelu na papiru. Na neki način nema ni logike da u digitalnom dobu novac bude papirni. 

Centralne banke u celom svetu uvode digitalni novac pa će tako i naša centralna banka to uvesti. Srbija je trenutno u hibridnom modu, centralna banka je uvela API za instant transakcije ali nije još uvela digitalnu valutu. 

Do skoro, centralne banke nisu radile direktno sa građanima, one su bile više kao veleprodaja koja je radila samo sa maloprodajom - komercijalnim bankama, a komercijalne banke sa građanima. Uvođenjem digitalne valute te stvari se menjaju, centralne banke počinju da rade direktno sa građanima. To će umanjiti uticaj komercijalnih banaka i oduzeti im deo posla vezan za transakcije. 

Digitalna valuta centralnih banaka donosi centralizaciju. Logično. Što je sistem više centralizovan, manje je trenje, efikasnije su procedure, postoji instant uvid, nema privatnosti, pojačana je kontrola. Kao na Facebooku, možete biti instant banovani, sredstva vam oduzeta, praćeni u trošenju novca, naterani da držite novac u banci po negativnoj kamatnoj stopi jer -- nema više slamarice. CBDC nije upšte crypto, nije decentralizovani robusni novac, nego je centralizovani državni novac i nalazi se u jedinstvenoj bazi podataka. Kao takav podložniji je hakovanju i može da bude ohakovan na isti način kao što su bile Master, VISA, crypto berze i Linkedin, Facebook i svi ostali.

Bitno je razumeti da CBDC (digitalni dinar, dolar ili juan) uopšte nije crypto, nije decentralizovan novac, nego centralizovan državni digitalni novac. Konkurencija su mu stable coins -- privatno izdate valute kao što je USDT (Tether), USDC (Coinbase), BUSD (Binance), HUSD (Huobi) i ostali. Privatno izdate valute, takodje, nisu decentralizovane, nemaju nodove, koncenzus protokole, centralno su upravljane (može se reći sa jednog laptopa) i mogu u svakom momentu biti oduzete sa vašeg računa kao što se i desilo kada je Tether blokirao ukradene USDT hakeru prilikom skorašnjeg hacka DeFi protokola.  Budući da su konkurencija, CBDC ce gledati da stane na rep stable coinima. I to se trenutno dešava.

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan pre 23 sata
2
4
avatar Anon pre 7 dana