Da li neko zna nešto o ovome, ima iskustva i sl?

https://finspot.com/index.php/tokenizacija/?fbclid... link-img
avatar
2

DISKUSIJA

Zdravo ljudi,

Ja sam Jovan Milovanović, jedan od osnivača Finspot-a, pa bih želeo da prokomentarišem ovaj post kako bih približio to šta radimo i pojasnio detalje oko tokena.

Finspot-ov core biznis je faktoring - finansiranje nedospelih faktura firmi iz različitih sektora. Firme na koje se mi fokusiramo su uglavnom male i srednje firme, odnosno one kojima je dodatni kapital za rast najviše potreban. Ovakve firme su uglavnom nedovoljno servisirane od strane banaka što je i jedan od glavnih uzroka njihovog sporog razvoja pa su im alternativni izvori finansiranja (npr. faktoring) dobar fit.

Osim što uglavnom nemaju pristup dovoljnoj količini kapitala, čak i kada imaju pristup, dobijanje tog kapitala (npr. kredit) je često predug/kompleksan proces za situacije u kojima im taj kapital treba - te firme pošto su u razvoju i gledaju da iskoriste priliku na tržištu, moraju brzo da dolaze do sredstava, onda kada su im potrebna, te smo u tu svrhu razvili platformu gde online mogu da prođu najveći deo procesa i da nastave da se fokusiraju na svoj biznis.

Komentar anonimnog kolege iznad " procesi su kompleksni, pa je samim tim neisplativo i visoko rizično", iako na mestu ako se na prvu loptu pogleda model, nije skroz primenjiv jer kada se 1) u skladu sa zakonom o faktoringu uprosti proces tako da bude jednostavan za korisnika i 2) uzme činjenica da je tržište skoro potpuno neadresirano, dolazi se do stanja gde se može servisirati veliki broj klijenata uz odabir onih kvalitetnih. Mi za taj filter koristimo nekoliko različitih modela, zajedno sa analizom kreditnog analitičara, koji procenjuju rizik firmi i sposobnost da nam vrate pozajmljeni novac. Dodatno, faktoring je kratkoročna pozajmica (cca 60-90 dana) pa se rizik od nesolventnosti klijenta dodatno smanjuje.

Zbog svih navedenih činjenica (target grupa, ponuda, ...), faktoring kao finansijski proizvod generalno nije jeftin, i koristi se kada postoji poslovni smisao - na primer, firma će platiti 2% na pozajmljena sredstva a sa tim sredstvima će kupiti repromaterijal za 10% niži iznos jer će dobavljaču platiti odmah u trenutku kada se poslovna prilika pojavila, i time će efektivno ostvariti uštedu od 8% na cenu kupljenog repromaterijala.

Što se tiče tokena, postoje dve svrhe za njegovo izdavanje: 1) da Finspot-u obezbedi prikupljanje dodatnog kapitala za širenje biznisa i 2) da omogući investitorima da ostvare prinos koji je znatno iznad tržišnog.
Ako se pogledaju sve ove činjenice navedene iznad, može se razumeti odakle dolazi prinos koji Finspot nudi investitorima. Razumevanje odakle dolazi prinos na uloženi novac je ekstremno važno i naš token je, za sada, jedan od retkih koji omogućava to (i suštinski je različit po karakteristikama od mnogih tokena koji se objavljuju na globalnom nivou čiji se prinos generiše od rekurzivnih aktivnosti na kripto tržištu koje su neodržive, što smo mogli da vidimo više puta do sada).
Sve ovo naravno ne znači da ne postoji rizik pri investiciji, što smo i opisali u belom papiru, već da se taj rizik može razumeti i kvantifikovati.

I ne, nismo izašli iz Celsius-a :)

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


6
1
avatar Bojan juče
3
2
avatar Tamara pre 5 dana
2
avatar Nevenka pre 7 dana
2
avatar Nevenka pre 7 dana
1
avatar Tamara pre 7 dana
3
avatar Bojan pre 9 dana
2
avatar Goran pre 11 dana
1
avatar Nevenka pre 11 dana
1
avatar Stefan pre 11 dana