Da li mislite da programeri treba da razumeju PM posao?

avatar

Razlog zašto ovo pitam: završila sam RAF (Računarski fakultet), ali sam već pre kraja studija shvatila da želim da se bavim projektnim menadžmentom u IT-u. Na četvrtoj godini studija smo imali predmet "Upravljanje projektima" i dosta mojih kolega se žalilo zašto "mi kao programeri" to moramo da učimo i kako nam to nikad neće trebati u životu.

Kako u većini kompanija programeri sarađuju sa PM-ovima, Scrum Masterima, kako god, da li mislite da bi na nekom tehničkom fakultetu trebalo da steknu znanje čime se bavi jedan PM?

6

DISKUSIJA

Rekao bih da je to ipak samo nice to have i stvar ličnog interesovanja.

Da napravim paralelu sa programiranjem -- da li moraš da znaš kako interno radi neka klasa ili modul ili biblioteka da bi mogla da je koristiš? Ne, uglavnom te interesuje samo njen interfejs.

U firmama je slična situacija. Ne moram da znam kako radi HR odeljenje, dovoljno je da znam koji format mejla treba da pošaljem kada želim godišnji. Isto tako, nije nužno da znam šta i kako PM radi, već koje su konkretne situacije i pitanja koja bi sa njim trebalo da adresiram.

Na primer, mogli bismo da uspostavimo praksu da ako shvatim da će neki task trajati mnogo duže od onoga koliko je procenjeno, to treba da javim PM-u. Na najosnovnijem nivou, ovo je sasvim dovoljno i ja sam uradio svoj deo posla. To gde ćeš ti i kako tu informaciju da propagiraš ne bi trebalo da ima uticaja na to da li sam ja sposoban da efektivno obavljam posao programera. Iz ovoga zaključujem da se brzo udara u plafon te dodatne vrednosti koju ću ja doneti firmi kao programer tako što ću naučiti više o tome šta radi PM.

Vraćam se na lično interesovanje -- ukoliko nekog programera (ili bilo koga drugog) zanima kako i šta rade dizajneri, PM-ovi, HR, ili prodaja, samo napred.

Da li ćete tom širinom znanja doneti vrednost kompaniji i kolika to vrednost može da bude, teško je generalizovati, pa treba proceniti konkretnu situaciju u timu i kompaniji.

Upravo iz tog razloga bih rekao da bi postavljanje nekog opšteg kriterijuma "svi programeri treba da znaju šta radi PM" bilo overkill na nivou šire populacije.

5

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


2
4
avatar Anon pre 5 dana