Da li koristiti no code platforme za pravljenje MVP-a?

avatar
Anon
✶ pre 397 dana ✚ pre 492 dana

Trenutno sa ekipom radim na jednom startapu i sledeći korak nam je razvoj MVP-a.

Da li da MVP razvijamo pomoću neke od no code platformi, ili da se odmah bacimo na kodiranje?

Svestan sam prednosti i mana oba rešenja. Najveća prednost za no code je brzina i jednostavnost, dok ukoliko budemo radili sa kodom, ćemo sigurno biti sporiji ali ćemo lakše moći da radimo nadogradnju i dalji razvoj ukoliko se ideja pokaže kao validna i perspektivna.

Značilo bi mi da čujem vaša iskustva i savete.

5

DISKUSIJA

TLDR — ono što najbolje znaš i što ti je najjeftinije u smislu vremena. 

Ako pod MVP-jem podrazumevaš eksperiment kojim ćeš videti da li ti je ideja za biznis realna onda ti alati zavise od toga šta je najjeftiniji eksperiment.

Ako je dovoljno da pošalješ mejl i opišeš potencijalnoj mušteriji proizvod i pitaš je da li bi kupila to je jedan primer eksperimenta bez ulaganja u razvoj, drugi primer bi bilo minimalno ulaganje u razvoj tako što napraviš trivijalno jednostavan sajt ovog tipa

Ako u timu imaš ljude koji imaju tehničko znanje za pravljenje relativno jednostavnog tehnološkog prototipa (recimo ako pričamo o nekom CRUD-u) onda je bolje da to rade sa alatima koje već poznaju, pošto je šansa da na keca ubodete MVP koji će validirati poslovni model <10%, pa će trebati dotezanja vamo namo pa valja to raditi u nečemu što već znaš. 

Ako niko ne zna ništa, ili znaju da rade samo u stacku u kome su iteracije komplikovane/dugotrajne, onda je verovatno pametnije naučiti neki no code. Čuo sam super stvari o Bubble-u. Lično sam za slične stvari jako lepo koristio Wordpress sa plaginima i pomalo custom koda (u tome ja lično najbrže/najjeftinije iteriram). 

Sve ovo je ako pratimo Do things that don't scale školu, al ima i ova druga

Moj savet je da pročitaš ako nisi već (pitanje zvuči kao da možda nisi ili nisi dovoljno detaljno) ovu knjigu, odlie but a goldie. 

4

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Lazar pre 18 sati
3
avatar Nevenka juče
1
avatar Tamara juče
2
avatar Vukašin pre 3 dana
7
avatar Vladimir pre 3 dana
4
1
avatar Goran pre 3 dana
1
4
avatar Miloš pre 3 dana
1
avatar Lazar pre 3 dana
5
avatar Lazar pre 4 dana