Da li je i programerima u Srbiji stalo do ovih stvari kada biraju posao?

https://twitter.com/paulg/status/14224793320569692... link-img
avatar

Naletela sam na ovaj tvit Pola Grejema gde prepričava šta je dobio kao input od jednog programera kada mu je ovaj objašnjavao koje stvari su mu važne kada bira gde će raditi. ..."tamo gde se građenje stvari (proizvoda) vrednuje više nego vođenje sastanaka, gde osnivači i dalje vode kompaniju i gde je inženjerski tim dovoljno mali da stvari mogu da se završavaju razgovorom..."

Grejem dalje u tom tredu kaže da svi dobri programeri to žele, i savetuje osnivače startapa i kompanija da što duže zadrže takvu kulturu jer će tako privući najbolje ljude. Ali on to govori iz perspektive pre svega američke tech industrije koja je prilično jedinstvena.

Zanima me da li srpski programeri vrednuju slične stvari kada biraju tim kom će se pridružiti? Mislim pre svega na iskusnije programere koji imaju tendenciju i mogućnost da više biraju.

5

DISKUSIJA

Složio bih se sa većinom što je moj imenjak gore rekao. Uz još par zapažanja.

Ono što je različito između US i Srbije je standard, pa tako prosečan programer u Srbiji puno toga nije doživeo/probao/kupio/video kada dođe do prvog posla. Što znači da ima puno toga da nadoknadi kada krenu da stižu te enormne programerske plate. Da ne pominjem pomoć porodici/prijateljima. Tako da će određeni (da ne kažem dobar) procenat programera kojima je stalo do stvari pomenutih u tvitu ipak svoje vreme i energiju preusmeriti tamo gde su pare, iako je to što se radi manje zanimljivo.

Takođe, teško je i spojiti te dve strane - takve firme su po definiciji male, a samim tim i manje poznate, pa do ljudi dolaze uglavnom na preporuke. Evo mi sad imamo takav problem - bukvalno smo setup iz tvita, trenutna ekipa je prilično backend orijentisana tako da je network na frontend strani loš, pa ne možemo na preporuku da nađemo tog frontend programera iz tvita. Možda je pitanje - kako spojiti firme iz tvita sa programerima iz tvita? Million dollar question.

4

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan pre 23 sata
2
4
avatar Anon pre 7 dana