Broj investicija u domaće startape bolno nizak

https://pbs.twimg.com/media/EhidZcjXcAMnmY3?format... link-img
avatar
Slobodan
✶ pre 500 dana ✚ pre 523 dana
Co-Founder / CTO at ClariDocs

Dok sam radio u VC fondu imao sam pristup Crunchbase-pro nalogu koji sam koristio za svakodnevni posao pa iako nam domaći region nije bio u fokusu napravio sam na brzinu grafikon na osnovu podataka koji ima Crunchbase o broju investicija u startap firme po državi odakle je firma.

https://pbs.twimg.com/media/EhidZcjXcAMnmY3?format=jpg&name=4096×4096

Ovo sam uradio krajem prošle godine i treba uzeti u obzir da podaci koje ima Crunchbase malo kasne i koriguju se, recimo da kasne do godinu dana, ali to važi za sve.

S obzirom da živim i radim u Finskoj koja je po broju stanovnika oko 20%-30% manja od Srbije ne može da se ne primeti ogromna razlika.

Kad se gledaju investicije po broju a ne po količini tu veliku ulogu igraju male investicije, i tzv angel investitori, koji u Srbiji praktično ne postoje, a ovde u Finskoj imaju registrovano udruženje i javni su.

Šta je potrebno da se uradi u Srbiji kako bi se edukovali ljudi koji poseduju neki kapital da ulažu više u domaće software / hardweare firme?

6

DISKUSIJA

(just my $.02)

Mislim da statistika nije naročito precizna, ali bih pre rekao da postoji ozbiljan nedostatak kvalitetnih startup-a u koje je uopšte smisleno investirati, a još manje koji je atraktivan institucionalnim investitorima (globalni, fast-scaling startup koji može vratiti >10x u odnosu na investiciju kako bi se pokrio rizik pojedinačnog LP fonda).

Ono u čemu država može da pomogne jeste uvodjenje preduzetništva u obrazovanje i obezbedjivanjem spray-and-pray kapitala (što bi u nekom obliku i trebalo da se desi u skorijoj budućnosti), ali mislim da je najveći izazov na sadašnjim i budućim preduzetnicima pošto je na nama da napravimo (ili ne napravimo) ekosistem i tu ne možemo da prebacujemo odgovornost na bilo koju drugu stranu. Edukacija je spor i zahtevan proces koji je moguće katalizirati samo do odredjene mere, ali je neophodan pošto postaje sve očigledniji nedostatak akumulacije i reprodukcije širokog spektra preduzetničkog znanja i veština (uključujući i biz/product devel), pogotovo pošto je institucionalni kapital prilično jeftin i široko dostupan bez obzira na geografsku lokaciju i to je prestalo da bude opravdanje za loše rezultate.

Dodatni problem je, možda, i u tome što smo kao IT sektor u Srbiji (ako gledamo taj aspekt tech preduzetništva) počeli izuzetno udobno da živimo i to nas čini relativno pasivnim, mada lično mislim da je to manji problem.

7

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Lazar pre 2 dana
3
avatar Nevenka pre 3 dana
1
avatar Tamara pre 3 dana
2
avatar Vukašin pre 4 dana
8
avatar Vladimir pre 4 dana
4
1
avatar Goran pre 4 dana
1
avatar Lazar pre 4 dana
5
avatar Lazar pre 5 dana