Apple dealt major blow in Epic Games trial

https://www.bbc.com/news/technology-58522588 link-img
avatar

On Friday, Judge Yvonne Gonzalez-Rogers ruled that “the court cannot ultimately conclude that Apple is a monopolist”.

However she also issued a permanent injunction, stating that Apple could no longer prohibit developers linking to their own purchasing mechanisms.

4

DISKUSIJA

"Success is not illegal".

Ova rečenica iz presude je verovatno ključna za razumevanje američkog pristupa antimonopolskom pravu.  Ovde u Evropi smo navikli na binaran pristup: ili si "monopol" (dominantan na tržištu) ili nisi; ili si zloupotrebio taj položaj, ili nisi. Za intervenciju je neophodno uspostaviti oba uslova, i biti dominantan, i zloupotrebiti taj dominantan položaj. U EU, postojanje dominantnog položaja, iako "samo po sebi nije ilegalno" (ovo se uvek naglasi u odlukama), izaziva primenu posebnih normi koje mogu biti vrlo nepredvidljive: po decenijama važećoj doktrini, onaj ko uživa dominantan položaj na tržištu ima posebnu odgovornost da konkurencija funkcioniše. U SAD toga nema.

Zašto ovo može biti važno? - Ova presuda je samo jedna epizoda u široj transformaciji američkog regulatornog pristupa. Na površini čak i nije previše značajna epizoda: nije utvrđeno da je Apple dominantan, nije preterano usko definisano tržište (to je moglo imati daleko veće posledice), i sve je "half measure". Ali u paraleli se dešava ta druga, šira transformacija - odnos politike i regulatora postaje sve oštriji prema "Big Tech" kompanije, koje su uz sve svoje mane (a sigurno da ih ima), kreirale ogromno bogatstvo i ogromnu vrednost za veliki broj ljudi (ne mislim na Bezosa i ekipu, već na nas).

Ne verujem da ćemo ikada otvoreno čuti u tom novom talasu da je uspeh ilegalan, ali ona rečenica iz presude (Success is not illegal) meni malo zvuči kao krik taoca. 

2

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su još učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


5
10
avatar Nikola pre 9 sati
12
3
avatar Vukašin pre 17 dana
2
avatar Vukašin pre 17 dana
21
avatar Vukašin pre 18 dana
4
avatar Djordje pre 20 dana
3
avatar Lazar pre 24 dana
4
avatar Uros pre 29 dana
7
7
avatar Ivan pre 35 dana
8
avatar Vukašin pre 38 dana
2
1
avatar Vukašin pre 38 dana