Adobe me čini tužnim, iliti grehota propadanja nekad velike i lepe kompanije

https://growth.design/case-studies/adobe-cancel-su... link-img
avatar
Vukašin
✶ pre 306 dana ✚ pre 311 dana
Founder at Tesla Nation, Startit

Koristio sam Photoshop prvi put kasne '99. ili rane 2000. godine. Nikada nisam postao preterano dobar u njemu ali sam dosta lepih stvari napravio u istom.

Silom prilika sam koristio u nekim situacijama Illustrator i razne druge aplikacije, i ma koliko nikada nisam bio oduševljen korisničkim iskustvom nikada nije dolazilo u pitanje to koliko je u pitanju jedna pionirska firma koja je doprinela razvoju računarstva i demokratizaciji raznih alata za vizuelno kreiranje.

Normalno je da nekad velike firme propadaju, iako to nije nužno.

Ono što bih se nadao da nije nužno je da postaju gadne, kao što je situacija koju opisuje čovek u priči na linku. Toliko poštovana i sklonosti prema brendu ili onome što je nekada bio tako nepotrebno biva ukaljano tako jeftinim glupim forama.

Malo izbacivanje frustracije delom trigerovano ulinkovanim postom delom time što sam probao da kupim novi Photoshop za M1 i što me tera da kupim kutije softvera u Srbiji (nije mi vredelo sa bazičnim VPN-om da to rešim) i što moram da hakujem svoj računar da bih nekako sklonio neki od onih užasnih Adobe auto-updating self-starting aplikacija.

8

DISKUSIJA

Ako pogledamo malo bolje, ovo sa Adobe, što ima i Microsofta, tj svake veće i starije software kompanije koja je relativno kasno adoptovala SaaS model prodaje.
Prodavali su software, dok je on bio u kutiji i na CDu, da bi to bilo moguće imali su ogrnomnu (globalnu) mrežu distributera i ovlašćenih prodavaca, sa kojima su gradili odnose i više decenija.
Prelaskom na Saas model, oni prosto nisu više potrebni - realno.
Tako da si na kraju dobio jedan hibridni vrlo slabo funkcionalni sistem, koji je dobar za sve osim za krajnjeg korisnika.

6

Vidi još komentara u ovoj diskusiji i pridruži se

Neregistrovani korisnici mogu videti samo jedan komentar — registracija je besplatna i može da traje i samo 10s putem Linkedina. Na ovom postu su učestvovali:

ULOGUJ SE I DODAJ KOMENTAR


Registruj ili prijavi.

VIDI POPULARNE POSTOVE


1
avatar Stefan pre 24 sata
2
4
avatar Anon pre 7 dana