FabLab – Forum za žensko preduzetništvo u biotehnologiji

Veliko mi je zadovoljstvo da najavim događaj koji se priprema već neko vreme, a bavi se veoma važnim temama – biotehnologijom i preduzetništvom, sa posebnim fokusom na žensko preduzetništvo:  FabLab – Forum za žensko preduzetništvo u biotehnologiji – 21. septembar 2013 @ Univerzitet Metropolitan, Beograd. Sve je počelo tako što sam videla konkurs za Fulbright

Ivana Gadjanski
03/09/2013

Veliko mi je zadovoljstvo da najavim događaj koji se priprema već neko vreme, a bavi se veoma važnim temama – biotehnologijom i preduzetništvom, sa posebnim fokusom na žensko preduzetništvo:  FabLab – Forum za žensko preduzetništvo u biotehnologiji – 21. septembar 2013 @ Univerzitet Metropolitan, Beograd.

Sve je počelo tako što sam videla konkurs za Fulbright Alumni Grant, u novembru 2012, pomislila kako je to dobra prilika da pokušam da uradim nešto konkretno u vezi sa gore pomenutim temama koje me već duže okupiraju, napisala projekat i dobila finansiranje. U timu je još i Nevena Popović kao projektna menadžerka, i u organizaciji nam pomažu Američka ambasada u Beogradu, fantastičan duo dizajnera JPON, moj ko-osnivač iz Pubsonic-a Vladan Petrovic, , odličan PR Marko Nedeljković, SEEICT, Centar za promociju nauke i Univerzitet Metropolitan.

Šta je u stvari biotehnologija?

biotechnology

Najjednostavniji odgovor je: biotehnologija (eng. biotech) je tehnologija zasnovana na biologiji. U biotehnologiji se korišćenjem ćelijskih i biomolekularnih procesa razvijaju tehnologije i proizvodi koji se zatim upotrebljavaju u ishrani i poljoprivredi, u sprečavanju i lečenju bolesti (dijagnostika, lekovi, medicinski aparati), u različitim industrijskim granama (biogoriva, bioplastika), u zaštiti i sprečavanju posledica ekoloških katastrofa (bioremedijacija).

Možda ćete pomisliti da je biotehnologija proizvod savremenog doba, medjutim ljudi koriste neke vidove biotehnoloških procesa već više od 6000 godina – pravljenje hleba, sira, piva na primer, zasnivaju se na biološkim procesima mikroorganizama. Vakcine su još jedan primer biotehnološkog proizvoda.

Ima li tu zarade?

Biotechnology-The-Science-and-Business-courses

Što se tiče finansijske strane preduzetništva u biotehnologiji, važi pravilo da su potrebne veće investicije nego za IT startape, da razvoj znatno duže traje (mnogo je teže primeniti lean startup approach na biotech jer su potrebni razni regulativni koraci i zvanične registracije, npr. FDA i EMEA sertifikati), ali i da je profit mnogostruko veći.

Zanimljivo je da je u SAD, biotech jedna od retkih industrija koja je i u vreme krize donosila profit i generisala nova mesta zaposlenja. Neke od najvećih biotech kompanija koje posluju globalno su: Novo Nordisk, Amgen, Gilead Sciences, a njihov profit u 2012 možete pogledati ovde . To su sada etablirane, jake, velike kompanije, medjutim mnoge su počele kao startapi. Trenutno najzanimljiviji biotech startapi su: Warp Drive Bio, Atreca, ImaginAb, a mene lično najviše impresionira Vecoy koji proizvodi nano-klopke za viruse.

A kako je kod nas (Srbija i region)?

Na FabLab forumu će učestvovati osnivačice dva srpska biotehnološka startapa , KreativTeh i Ekofungi, oba su dobila investicije od Inovacionog fonda i veoma uspešno posluju.

KreativTeh je spin-off sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i posluje u oblasti prirodnih nauka i biomedicine. Njihov proizvod, NanoAktiv je novi biomedicinski proizvod zasnovan na rastvorima i hidrogelovima alginata sa inkorporisanim nanočesticama srebra, koji će se koristiti kao antimikrobne obloge za lečenje dubokih i površinskih rana.

Ekofungi razvija novu tehnologiju za proizvodnju visoko kvalitetnog substrata za uzgajanje jestivih i medicinskih pečurki, sačinjenog od recikliranog organskog i neorganskog celuloznog materijala. Inovacija će se razvijati u saradnji sa istraživačima sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za biološka istraživanja u Beogradu.

Druge učesnike iz regiona, kao i iz SAD možete videti na sajtu FabLab, i naravno, možete ih lično čuti 21. septembra, na Univerzitetu Metropoliten. Ulaz je besplatan, ali je potrebna registracija na zvaničnom sajtu.

Ivana Gadjanski

Objavio/la članak.

utorak, 3. Septembar, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije