Erikson na pulsu umreženog društva – kuda će se kretati industrija mobilnih uređaja do 2020.

Do 2020. godine 70% svetske populacije koristiće pametne telefone — otkrivaju procene u poslednjem Ericsson Mobility izveštaju

Marija Gavrilov - 8. Jul, 2015.

Kompanija Erikson izašla je juna sa novim podacima o korišćenju mobilnih uređaja širom sveta. Prenosimo vam pet najupečatljivijih trendova iz Ericsson Mobility Report.

Pametni telefoni široko dostupni

Do naredne godine broj smartphone pretplatnika premašiće broj pretplatnika na ostale vrste mobilnih telefona. Zbog veće priuštivosti na tržištima Azije, Srednjeg istoka i Afrike, do 2020. ovaj broj će se udvostručiti, a pretpostavlja se da će biti vođen uključivanjem novih korisnika. 5G će biti komercijalno dostupan već te godine, a procene su da će širenje kroz pretplatnike biti brže od 4G, pre svega zbog korišćenja u M2M (mašina prema mašini) komunikaciji, u pametnim kućama ili automobilima.

90% svetske populacije preko 6 godina starosti imaće telefon do 2020.

Pre tri godine broj korisnika mobilnih telefona premašio je broj građana u našoj zemlji, a ovo je slučaj i sa mnogim drugim zemljama. Nije nepoznanica da je ovakav odnos vođen pre svega neaktivnim pretplatama i korišćenjem više brojeva u različite svhre. U razvijenim tržištima sekundarni uređaj je uglavnom tablet, što vodi tome da je broj pretplatnika manji od broj pretplata – njihov trenutni odnos je oko 4,9 milijardi pretplatnika prema 7,2 milijarde pretplata.

2G i 3G i dalje u vođstvu

Do kraja 2020. oko 3,7 milijardi pretplata odnosiće se na LTE mrežu, odnosno 4G, što je i dalje manje od slabijih WCDMA/GSM (2G i 3G) mreža. Pojačana GSM mreža, GSM/EDGE predstavlja održivo rešenje za mnoge korisnike u nerazvijenim državama, s obzirom da uglavnom koriste jeftinije telefone i povoljnije pakete.

Do 2020. 65 milijardi spojenih uređaja

Porast broja povezanih uređaja se ubrzava, a predvodi ga pad u ceni modema, kao i većoj raznovrsnosti aplikacija i biznis modela. Uticajan faktor je i u činjenici da je oko 90% svetske populacije pokriveno mobilnom mrežom. Do 2020. očekuje se da globalno bude 26 milijardi spojenih uređaja, od kojih će gotovo dve trećine činiti telefoni, tableti i laptopovi.  Kao što je i ranije spomenuto, u ovome će veliki udeo imati i povezivanje kućnih aparata i automobila sa drugim (mobilnim) uređajima.

Video vlada internetom

Do 2020. godine, 60% mobilnog saobraćaja dolaziće od videa, i to većinski preko aplikacija, umesto web pretraživača. Deskriptivan pokazatelj buma mobilnog videa jeste i podatak da će u narednih šest godina biti 22 puta više video saobraćaja nego u proteklih šest godina. Video je sastavni sadržaj gotovo svih vrsti onlajn materijala, uključujući i vesti, reklame i društvene mreže. Ovo vodi i promeni hardvera, pa viđamo veće ekrane koji na kvalitetan način mogu da nam prenesu virtuelno iskustvo.