Domaći open source projekat drugi na svetskoj ‘trending’ listi Githuba

Kako se promovišu open source projekti? Na to pitanje je Marko Kažić hteo da odgovori ovim eksperimentom promocije jednog starog, ali dobrog projekta.

Zoja Kukić - 14. Mart, 2016.

Srđan Panić, programer iz Kikinde postavio je pre dve i po godine svoj open-source projekat na kome je radio više od godinu dana. I nije se desilo ništa do juče, kada ga je njegov sugrađanin Marko Kažić javno podelio sa ciljem da vidi postoji li način da se open source projekti planski razglase.

U ovome su i uspeli — sada je na drugoj poziciji ‘trending’ liste na GitHubu (Srđan treći developer po interesovanju na istoj listi), uz 500 tvitova o samom projektu i prvu stranu Hacker Newsa.

trending

Sam projekat je u kategoriji meta-programiranja — biblioteka koja pomaže sa strukturama podataka u C-u, koji to nema u  svom jeziku dobro definisano. Vodeći se principima kojima se startapi vode kada se postavljaju na Product Hunt, Marko je link podelio na Redditu i Hacker Newsu, a dalje se razglasio organski.

Sam projekat je veoma dobar i ima nekoliko važnih elemenata — zrelost, production-value i dobru dokumentaciju, plus rešava problem koji nije prečesto rešavan.

Sigurni smo da dobra dokumentacija čini ogroman deo usvajanja od strane zajednice. Čak i najnaivniji projekat je uvek bolje prihvaćen ako je dokumentacija dobra, ažurna i opširna.

Šernuli smo na dve dobre lokacije u dobro vreme (gledali smo da to bude baš onda kad je u US prepodne, a u Evropi je prošao ručak, ali nije radno vreme), a sve ostalo je došlo organski, jer je projekat dobar.

Srđanov kod nije uopšte promenjen u poslednje vreme, jedino što je dobio je vidljivost koja mu je donela popularnost. Momci sada posmatraju rezultate i planiraju da ih dodatno analiziraju i ponovo podele sa zajednicom.

Ono što je mnogo važnije od hajpa je svakako kako će sve ovo uticati i kakve ćemo podatke moći da skupimo iz ovih naleta, to je nama najinteresantnije.

Ko su ljudi koji dolaze, zašto dolaze, kako se ponašaju prema projektu, odakle su došli, kako se priča širila, roadmap za projekat.

Recimo tip koji se javio na HN-u radi u NASA, ispituje mogućnost da koristi biblioteku u svrhe projekta za svemirski let, ukoliko se pokaže da je dovoljno kvalitetan.

U svakom slučaju planiramo da skupimo podatke o tome šta ovo znači za projekat i ako budemo dobili nešto vredno, podelićemo sa svima da vide kako da open source projekat bolje popularizuju i šta da očekuju.

O projektu će se više pričati na meetupu u Kikindi koji će se održati 26. marta.