Građani Niša će ove jeseni imati priliku da zahvaljujući blockchain tehnologiji isprobaju jeftiniji i brži transfer novca iz dijaspore u okviru pilot projekta “Sigurno i lako”. Ovaj projekat koji sprovodi UNDP Srbija biće realizovan u saradnji sa Gradom Nišom, irskom kompanijom AID:TECH, Narodnom Bankom Srbije i Komercijalnom bankom.

Niš je iz više razloga izabran kao lokacija za sprovođenje pilot projekta, među kojima je verovatno najznačajniji tradicionalno jaka povezanost ovog grada sa dijasporom.

Grad Niš je izabran zbog bliskih i jakih veza sa dijasporom, kao i otvorenosti za primenu novih tehnologija. Niš ima dugu tradiciju u oblasti elektronske industrije i nedavno je pokrenuo osnivanje Regionalnog centra za blockchain tehnologije. Iz tog razloga sve pogodnosti ovog pilot-projekta prvo će biti dostupne Nišlijama i Nišlijkama koji primaju sredstva iz inostranstva.

Ideja je da se građanima Niša omogući sigurniji i brži prenos novca iz inostranstva, koji će ujedno biti i jeftiniji, jer će zahvaljujući blockchain tehnologiji provizija na prenos sredstava biti oko 3 odsto.

Kako će sistem funkcionisati?

Uplatilac će imati mogućnost da iz inostranstva pošalje 100 dolara ili 100 evra, a čim je uplata izvršena primalac dobija QR kod na svoj mobilni telefon ili na e-mail adresu.

Nakon što je primaocu pristigao QR kod, sredstvima raspolaže odmah i ima mogućnost da u narednih 5 dana potroši polovinu novca u jednoj od tri izabrane niške prodavnice, dok drugu polovinu može potrošiti na plaćanje računa u objedinjenoj naplati. Naplata se vrši pokazivanjem QR koda na kasi, odnosno šalteru.

UNPD je ovaj projekat osmislio kako bi testirao na koji način ova vrsta tehnologije može biti od koristi za državu i građane, jer je poznato da gotovo 800.000 građana Srbije prima novac iz inostranstva.

Ukoliko se pilot pokaže kao uspešan, naredni korak bi bio poboljšanje zakonskog okvira za korišćenje blockchaina u Srbiji.

Namera nam je da u sledećoj fazi uključimo intenzivnije Narodnu banku Srbije i pokušamo da, zajedno sa institucijama Vlade Republike Srbije i Narodnom bankom, pomognemo u unapređenju zakonskog okvira za korišćenje blockchain tehnologija, u cilju unapređenja usluga vezanih za slanje doznaka, kao i za unapređenje saradnje sa dijasporom u poslovnom smislu (razvoj malih i srednjih preduzeća).

Pilot-projekat će trajati od 1. septembra do sredine oktobra, a više informacija dostupno je na sajtu sigurnoilako.rs.

U ovom projektu mogu učestvovati svi građani iz inostranstva koji sredstva šalju primaocima u Nišu, kao i njihovi najbliži, građani Niša koji dobijaju novac iz inostranstva. Svi zainteresovani, bilo da su iz dijaspore ili Niša, za učešće u projektu mogu da se prijave na ovom linku do kraja avgusta.