Kada veštačka inteligencija zasvira: Google objavio prvu originalnu kompoziciju mašine

Google-ov AI je stvorio originalnu pesmu koja zvuči kao dobro uvežbano dete na malenom sintisajzeru. Da li se muzika i dalje smatra muzikom i kada je ne stvara čovek?

Marija Gavrilov - 13. Jun, 2016.

Džez je muzika koju su stvarali skromni, talentovani ljudi sa težnjom da i pored potlačenog života ostave za sobom trag, da pokažu da postoje. Pravac se menjao, ali je uvek ostao usko povezan sa stanjem ljudskog bića i kulturnim nasleđem.

Za trideset i šest sati hakatona, student sa Prinstona Dži-Sung Kim je ovo pokušao da promeni veštačkom inteligencijom.

Koristeći dvoslojnu rekurentnu neuralnu mrežu i biblioteke Keras i Theano, Dži-Sung je stvorio softver koji generiše džez muziku, trenirajući je na MIDI fajlu, standardu na koji se oslanja elektronska muzika.

DeepJazz je dobio značajnu pažnju na HackerNewsu i GitHubu, gde se pokrenula vredna debata: da li softver zaslužuje da se zove veštačkom inteligencijom i da li ovo može da se zove džezom?

Screen Shot 2016-06-13 at 12.20.46 PM

Pored toga što mnogi smatraju da džez nije džez ako ga nije stvorio čovek, tehnička debata se bavi problematikom neoriginalnosti stvaralaštva — kažu da DeepJazz ne stvara originalno delo nakon treninga, već pevuši melodiju koju je prethodno čuo.

DEEPJAZZ2

Za razliku od Dži-Sungovog generatora, Google je ovog meseca objavio originalnu pesmu svoje veštačke inteligencije. Google Magenta je ekipa koja radi na spajanju koncepta kreativnosti i veštačke inteligencije, a pesmica je jedan od prvih projekata.

Ako je pitanje da li ovo možemo smatrati muzikom i ako je nije stvorio čovek nešto što vas okupira i drži budnima tokom noći, vidimo se na našem prvom AI meetupu u četvrtak.