NASLOVNA

Challenge Labs 2022 — pruži inovativni pogled na izazove u našem ekosistemu

Prijavi se za program Challenge Labs i timski učestvuj u rešavanju izazova Delta Agrara u domenu ishrane i proizvodnje hrane u Srbiji.

Broj mesta u programu je ograničen. Pojedinci/timovi koji se prvi prijave će biti prvi razmatrani u selekciji. Poziv je otvoren do 10. avgusta u ponoć.

"Učestvovanje u ovom takmičenju bilo je dragoceno iskustvo. Znanje stečeno kroz pripremne radionice bilo je od velikog značaja za naš razvoj ideja. Naš tim ponudio je inovativno rešenje zasnovano na novoj generaciji alternativnih proteina i sa akcentom na potpuno ekološki proizvod, a pobeda nam je potvrda i podstrek za dalji rad."

Jelena Čakarević, Tea Sedlar i Danka Dragojlović - Tim AltPro, Challenge Labs 2021

Challenge Labs je program u organizaciji Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju u oblasti hrane (EIT Food) i Startita, nastao sa ciljem mapiranja glavnih izazova u domenu ishrane i poljoprivrede i okupljanja kreativnih, multidisciplinarnih timova koji bi radili na njihovom rešavanju. Ovogodišnje takmičenje aktivno je podržala i kompanija Delta Agrar, obezbedivši nagrade za pobednike i pružajući ekspertsku podršku u definisanju izazova na kojima će timovi raditi tokom programa.

Koga tražimo?

Pojedince i timove sa što raznovrsnijom ekspertizom i interesovanjima kako bi izazovi bili sagledani iz različitih uglova. Iskustvo iz domena ishrane i poljoprivrede nije neophodno — dovoljno je da te ovi izazovi zanimaju.

Ako si trenutno neodlučan/a koji je pravi izazov za tebe — imaš više interesovanja ili ti je potrebno još malo vremena da razmisliš — ovu odluku možeš doneti i u toku programa.

Ukoliko nemaš tim već se prijavljuješ pojedinačno, bez brige — mi ćemo te spojiti sa drugim učesnicima sa kojima ćeš zajedno učestvovati u rešavanju ovih izazova!

Ukoliko se uklapaš u ovaj profil i pronalaziš u nekom od sledećih izazova:

Alternative u sistemima za navodnjavanje

Kako uz pomoć novih tehnologija doprineti uštedi vode i rešavanju problema neefikasnosti sistema za navodnjavanje usled sve većih suša?

Alternativna goriva u proizvodnji hrane

Kolika je spremnost poljoprivrednika za usvajanje alternativnih izvora energije kao zamenu za dizel gorivo i kako je povećati? Kako iskoristiti postojeće poljoprivredne resurse i otpad za razvoj alternativnih goriva koja bi kreirala uštede i smanjila zagađenje?

Eko ambalaža za prehrambene proizvode

Na koji način se sistemi pakovanja hrane i pića mogu učiniti održivijim i manje štetnim po životnu sredinu? Koji alternativni materijali mogu zameniti plastiku i naći primenu u prehrambenoj industriji od proizvodnje do prodaje?

Onda je ovo poziv za tebe i tvoj tim!

Šta će ti učešće u ovom programu doneti?

Priliku da stekneš znanje i praktično iskustvo rada u design thinking metodologiji

Mogućnost rada sa mentorima sa 10+ godina iskustva u prehrambenoj, IT i marketinškoj industriji

Priliku da osvojiš grant do 2.000€ za sebe i svoj tim

Ako si još uvek neodlučan/a, prenosimo ti deo atmosfere sa Challenge Labs-a u Poljskoj prošle godine

Marko Komloš, učesnik lokalnog Challenge Labs takmičenja u 2021: “Takmičenje je tako zamišljeno da veoma brzo stekneš neophodna znanja kako bi uradio svoj prvi pitch i kreirao održivo rešenje čak i ako nisi došao sa jasnom idejom od čega bi krenuo. Najbitnije je da tokom celog programa imaš ceo tim ljudi iz organizacije koji je uvek spreman da pomogne. Zato je ovaj program veoma dobro iskustvo jer od svakog učesnika stvara lidera onoliko koliko taj učesnik želi da bude uključen.”

FAQ

Kako izgleda proces selekcije?

Nakon zatvaranja prijava, naš tim će evaluirati sve pristigle kandidate, a povratnu informaciju o vašoj prijavi ćete dobiti nakon 10. avgusta.

Ukoliko se prijavljujem kao pojedinac, da li mi se dodeljuje tim ili se takmičim zasebno?

Pojedinci koji uspešno prođu proces selekcije će biti udruženi u timove nakon prve radionice u programu.

Koliko izazova rešavam, jedan ili sva tri?

Radićeš na jednom izazovu sa svojim timom. U redu je da na početku nisi siguran/na koji bi to izazov bio, mi ćemo ti pomoći da se opredeliš u toku programa.

Koliko članova može da bude u jednom timu?

Svaki tim treba da sadrži tri do pet članova.

Koliko program traje?

Program počinje na jesen, prvom radionicom, i traje četiri nedelje. Tokom trajanja programa učesnici će imati 4 zajedničke radionice i rad sa mentorima. Nakon toga održava se Demo Day kao završni događaj. O tačnim datumima radionica učesnici će biti blagovremeno obavešteni.

Kakva je dinamika rada?

Planirano je da se program održi online, preko Zoom platforme. Termini radionica nisu još uvek precizirani, ali najverovatnije će biti u poslepodnevnim časovima. Između zajedničkih delova programa timovi samostalno rade na rešenjima, a dinamiku ovog rada u smislu termina i lokacije dogovaraju članovi međusobno prema sopstvenom ritmu rada.

Da li je ovaj program takmičarskog tipa?

Program nije zamišljen da bude takmičarskog tipa, već u duhu zajedničke saradnje. Na kraju programa svi timovi će predstaviti svoja rešenja, a najbolji tim po proceni stručnog žirija će dobiti finansijsku podršku u iznosu do 2.000€.

Nismo razjasnili tvoje nedoumice?

Piši nam o svemu što te zanima!

Irena Šujdović

EIT Food Hub Srbija

Kontakt:

preduzetnistvo@startit.rs

irena.sujdovic@startit.rs

Budi deo inovacije

Ovo su samo neka od rešenja osmišljena od strane prethodnih učesnika Challenge Labs programa.

Biorazgradiva ambalaža za meso koja omogućava produženi rok trajanja uz pomoć probiotičkih bakterija

Lokalni restoran kojim upravlja zajednica koja nagrađuje odluke kupaca bazirano na održivosti njihovih izbora

Aplikacija koja planira šoping i čini ga bržim i zdravijim

Broj mesta u programu je ograničen. Pojedinci/timovi koji se prvi prijave će biti prvi razmatrani u selekciji. Poziv je otvoren do 10. avgusta u ponoć.