NASLOVNA

Challenge Labs 2021 — pruži svoj inovativni pogled na izazove u našem ekosistemu

Prijavi se za program Challenge Labs i timski učestvuj u rešavanju raznolikih izazova iz oblasti ishrane i proizvodnje hrane u Srbiji.

Broj mesta u programu je ograničen. Pojedinci/timovi koji se prvi prijave će biti prvi razmatrani u selekciji. Poziv je otvoren do 5. oktobra u ponoć.

Prof. dr Dubravka Škunca

LCA Leader, European Commission Horizon 2020 BBI JU, GreenProtein Project

Imala sam priliku da učestvujem na prošlogodišnjem EIT Food & Danone Challenge Lab: Circular dairy yoghurt i moj tim je bio nagrađen. Dobili smo finansijsku podršku za razvoj naše ideje - održivog jogurta bez konzervansa, koji može da ostane svež i na sobnoj temperaturi. Mentori iz kompanije Danone i kompletna EIT Food podrška su bili veoma značajni za uspeh našeg tima.

Challenge Labs je program u organizaciji Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju u oblasti hrane, i Startita, nastao sa ciljem mapiranja glavnih izazova u domenu ishrane i poljoprivrede i okupljanja kreativnih, multidisciplinarnih timova koji bi radili na njihovom rešavanju.

Koga tražimo?

Pojedince i timove sa što raznovrsnijom ekspertizom i interesovanjima kako bi izazovi bili sagledani iz različitih uglova. Iskustvo iz domena ishrane i poljoprivrede nije neophodno — dovoljno je da te ovi izazovi zanimaju.

Ako si trenutno neodlučan/a koji je pravi izazov za tebe — imaš više interesovanja ili ti je potrebno još malo vremena da razmisliš — ovu odluku možeš doneti i u toku programa.

Ukoliko nemaš tim već se prijavljuješ pojedinačno, bez brige — mi ćemo te spojiti sa drugim učesnicima sa kojima ćeš zajedno učestvovati u rešavanju ovih izazova!

Da li se pronalaziš u nekom od sledećih izazova?

Alternativni proteini

Kolika je spremnost krajnjih korisnika za prihvatanje proizvoda čiji proteini nisu životinjskog porekla i kako uticati na veći stepen prihvatanja ovih inovacija u ishrani u Srbiji?

Održiva poljoprivreda

Kako iskoristiti metode praćenja podataka i prediktivne analize u cilju što pouzdanijeg osiguranja zemljišta kod banaka?

Ciljana ishrana

Na koji način izgraditi poverenje i informisanost roditelja pri izboru namirnica za novorođenčad i decu uzrasta do 3 godine?

Digitalno praćenje

Na koji način povezati različite aktere u poljoprivredi u cilju što efikasnijeg logističkog aspekta poslovanja?

Onda je ovo poziv za tebe i tvoj tim!

Šta će ti učešće u ovom programu doneti?

Priliku da stekneš znanje i praktično iskustvo rada u design thinking metodologiji

Mogućnost rada sa mentorima sa 10+ godina iskustva u prehrambenoj, IT i marketinškoj industriji

Priliku da osvojiš grant od 2.000€ za sebe i svoj tim

Ako si još uvek neodlučan/a, prenosimo ti deo virtuelne atmosfere sa poljskog Challenge Lab-a 2019. godine

Adriana, učesnica: Svako može da učestvuje u radionicama, zaista. Što raznovrsnije iskustvo učesnika, to bolje za finalni rezultat celokupnog koncepta, jer je redefinisan, može se sagledati iz više uglova.

Michał, učesnik: Pre svega sam proširio svoja znanja iz oblasti novih tehnologija u ishrani. Takođe, naučio sam kako da radim u grupi, što nije uvek lako, ali smo imali priliku da radimo jedni sa drugima u veoma prijatnoj atmosferi i to mi je pomoglo.

FAQ

Kako izgleda proces selekcije?

Nakon zatvaranja prijava, naš tim će evaluirati sve pristigle kandidate, a povratnu informaciju o vašoj prijavi ćete dobiti 7. oktobra .

Koliko izazova rešavam, jedan ili sva četiri?

Radićeš na jednom izazovu sa svojim timom. U redu je da na početku nisi siguran/na koji bi to izazov bio, mi ćemo ti pomoći da se opredeliš u toku programa.

Ukoliko se prijavljujem kao pojedinac, da li mi se dodeljuje tim ili se takmičim zasebno?

Pojedinci koji uspešno prođu proces selekcije će biti udruženi u timove nakon prve radionice u programu.

Koliko program traje?

Program počinje 19. oktobra, prvom radionicom, i traje do 9. novembra kada se dešava završni događaj. Tokom trajanja programa učesnici će imati tri zajedničke radionice i individualni rad sa mentorima.

Kakva će biti dinamika rada?

Planirano je da se program održi online, preko zoom platforme. Za sada su definisani datumi radionica — 19.10., 26.10. i 02.11. i završnog događaja — 09.11. Termini radionica još nisu precizirani, ali verovatno će biti u poslepodnevnim časovima. Između zajedničkih delova programa, timovi samostalno rade na rešenjima a dinamiku ovog rada, u smislu termina i lokacije, ostaje na članovima tima da se dogovore međusobno.

Da li je ovaj program takmičarskog tipa?

Program nije zamišljen da bude takmičarskog tipa, već u duhu zajedničke saradnje. Na kraju programa svi timovi će predstaviti svoja rešenja, a najbolji tim po proceni stručnog žirija će dobiti finansijsku podršku u iznosu od 2000€.

Koliko članova može da bude u jednom timu?

Svaki tim treba da sadrži tri do pet članova.

Nismo razjasnili tvoje nedoumice?

Piši nam šta te zanima!

Irina Stokanović

EIT Food Hub Srbija

Budi deo inovacije

Ovo su samo neka od rešenja osmišljena od strane prethodnih učesnika Challenge Labs programa.

Biorazgradiva ambalaža za meso koja omogućava produženi rok trajanja uz pomoć probiotičkih bakterija

Lokalni restoran kojim upravlja zajednica koja nagrađuje odluke kupaca bazirano na održivosti njihovih izbora

Aplikacija koja planira šoping i čini ga bržim i zdravijim

Broj mesta u programu je ograničen. Pojedinci/timovi koji se prvi prijave će biti prvi razmatrani u selekciji. Poziv je otvoren do 5. oktobra u ponoć.