Appleov Swift — najvoljeniji, najbrže rastući programski jezik — je sada open-source

Apple je ispunio obećanje da će do kraja ove godine učiniti svoj programski jezik Swift open-source.

Zoja Kukić - 4. Decembar, 2015.

Sredinom godine Apple je obećao da će svoj novi programski jezik Swift u 2015. godini učiniti open-source. I taman kada su svi postali vrlo nestrpljivi, u poslednjem mesecu su to i učinili.

Apple je otkrio sajt posvećen jeziku, Swift.org i kreirao je repozitorijum koji sadrži Swiftov javni izvor koda na GitHubu.

Otvaranje koda bi trebalo da omogući da, ovaj najvoljeniji programski jezik među developerima, dodatno bude poboljšan od strane svetske programerske zajednice i proguran na druge platforme, u čemu već dosta znači i saradnja sa IBMom, partnerom Applea na polju enterpise softvera.

Rad u Swiftu biće omogućen ne samo na Mac OS, već i na Linuxu, a kako se na njemu izvršava najveći broj web servera, možemo dosta zanimljivih stvari tu da očekujemo.

Apple je predstavio Swift prošle godine i od tada je postao najbrže rastući programski jezik na svetu. Nakon najave za open-source pričali smo i sa domaćim developerima o njihovim očekivanjima i koje će to posledice doneti za iOS developere i one koji to žele da budu, pa njihove utiske možete pronaći ovde.

Međutim, još nije došlo do široke upotrebe, mada su ga nedavno za svoje iOS verzije koristili i giganti poput LinkedIna i Yahooa.